Що відомо про будівництво багатоповерхівок для переселенців у Франківській громаді


9,5 млн євро від міжнародної організації НЕФКО залучить Івано-Франківська міська рада для будівництва житла для переселенців.

 

Таке рішення 10 березня ухвалили депутати на засіданні сесії. Згідно з ним міськрада планує спорудити 4-поверхові будинки для людей з інших регіонів, розповіла Суспільному перша заступниця міського голови Вікторія Сусаніна, повідомляє Побудовано з посиланням на Суспільне.

 

За її словами, міськрада планує будувати житло для переселенців на території промислової зони поблизу сіл Хриплин та Микитинці, а також заводу "Пресмаш".

 

"Щоб зараз зайти в це будівництво, ми вже взяли технічні умови, опрацювали всі варіанти. Ще раз наголошую на тому, що це якраз дасть потужний розвиток тій промисловій зоні, яка зараз перебуває в занепаді", — каже Вікторія Сусаніна. Перша заступниця міського голови Вікторія Сусаніна. Фото: Суспільне Івано-Франківськ Утім директор заводу "Пресмаш" Богдан Пукіш виступив проти будівництва на цій території. "Завод розташований на межі, де міська рада хоче зводити будинки. Там — цинкування, термічна та пресова дільниці. Ми зараз встановлюємо там преси, які матимуть коливання по ґрунту десь в радіусі 350-400 м", — говорить Богдан Пукіш.

 

Не погоджується зі спорудженням цих 4-поверхових будинків і староста села Хриплин Роман Соколик.

 

"Будівництво житлових багатоповерхівок істотно вплине на господарську діяльність підприємств, що там розташовані. Більшість видів діяльності, особливо виробничих, уже не дозволятиметься через близькість до житлової забудови, і це зруйнує саму Хриплинську промислову зону, бо відкриє можливість іншим будівельним організаціям також зводити будинки на цих земельних ділянках", — пояснює Роман Соколик.

 

Староста села Хриплин Роман Соколик. Фото: Суспільне Івано-Франківськ Староста села Микитинці Ірина Паращук запропонувала депутатам Івано-Франківської міськради обговорити будівництво на цій території під час зустрічі з місцевими жителями.

 

"Враховуючи думку громади села та соціальну напругу, яка виникла, я прошу зняти з розгляду зміну цільового призначення земельної ділянки на вулиці Юності, поруч з будинком № 70, для будівництва тимчасового житла для ВПО в межах проєкту "Підтримка ЄС", — каже Ірина Паращук.

 

За словами заступника міського голови Віталія Федоріва, в Івано-Франківській громаді проживає 12 тисяч переселенців і щонайменше п'ять тисяч потребують житла.

 

"Якщо взяти статистично, що проживають три-чотири людини, то приблизно тисяча квартир — це потреба мінімум в такому житлі", — говорить Віталій Федорів.

 

Після обговорення питання депутати міської ради ухвалили рішення про залучення гранту від НЕФКО, однак територію, де будуватимуть житло для переселенців, поки не затвердили. Це питання розглядатимуть на наступних засіданнях сесії.

 

7 березня на пресконференції "Громади Прикарпаття – надійний тил для військових" міський голова Руслан Марцінків повідомив, що в Івано-Франківській територіальній громаді виділили приблизно 80 соток землі на будівництво соціального житла для внутрішньо переміщених людей. На них планують збудувати 12 п'ятиповерхівок для переселенців.