ОСББ Івано-Франківська щороку отримуватимуть 5 мільйонів гривень співфінансування на капремонти

Міська рада внесе зміни до "Програми модернізації багатоквартирних житлових будинків міста Івано-Франківська на 2016-2020 роки", за якими співфінансування зможуть отримати ОСББ, які не перебувають в управлінні КП "Муніципальна інвестиційна управляюча компанія".

Проект змін до програми сьогодні розглянула депутатська комісія з питань житлово-комунального господарства, а завтра планує затвердити міська рада.

 

Як пояснив директор департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою міської ради м, якщо міськрада затвердить зміни, то гроші зможуть отримати будинки, які уведені в експлуатацію не пізніше 2000 року. Співфінансування робіт буде здійснюватися 50% на 50% – половину платять мешканці будинку, половину дає міський бюджет.

 

Кому виділяти кошти, вирішуватиме комісія при першому заступнику міського голови Миколі Вітенку.

 

"І ще одна зміна – щороку додаватимуть по 5 млн грн саме на будинки, де створене ОСББ", – пояснив Смушак.

 

Попри те, що фінансування зможуть отримати не лише будинки, що перебувають в управлінні МІУК, кошти виділятимуться через це комунальне підприємство.

 

"МІУК оплачує всі роботи, а потім розбиває рахунок для мешканців на 12 місяців. Якщо кошти йтимуть через наш департамент, то ОСББ має дати всю суму на співфінансування відразу", – зазначив Смушак.

 

"Оскільки МІУК управляє коштами на ті будинки, які в нього обслуговуються, то, мабуть, має право мати кошти на співфінансування тих будинків. А чим ОСББ цікаві МІУКу, я не можу зрозуміти", – прокоментував проект рішення депутат Стефан Магас.

 

Він запропонував викласти проект рішення в такій редакції, щоб ОСББ, які не перебувають в управлінні МІУКу, мали можливість отримати співфінансування на капремонти напряму з департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою.

 

"Недолік такої редакції рішення один – ОСББ позбавляються відтермінування сплати своєї частини. Але якщо їм потрібне співфінансування, вони знайдуть ці кошти і будуть брати участь у тій програмі", – відзначив Магас.

 

Депутат Мстислав Тарас обурився, що право на співфінансування отримують лише старі будинки.

 

"Це порушення прав людини. Якщо моєму будинку 16 років і ми потребуємо ремонту, то мені треба заселятися в старий будинок?" – риторично спитав Тарас.

 

Він висловився проти того, щоб кошти на співфінансування капремонтів у будь-яких будинках йшли через МІУК, і повідомив, що рішення підтримувати не збирається.

 

"Ти добре подумай, бо будеш відповідати перед усіма депутатами і мешканцями, чому "УКРОП" не запустив лінію співфінансування ОСББ. Я до тебе звертаюся як до мудрої людини", – переконував його Магас.

 

Після короткої перепалки комісія вирішила рекомендувати сесії затвердити рішення у редакції, запропонованій Стефаном Магасом. Якщо міськрада його затвердить, то мешканці ОСББ зможуть обирати, як отримувати співфінансування – через МІУК чи через департамент житлової, комунальної політики та благоустрою.

 

Після прийняття рішення депутати Стефан Магас і Тарас Мстислав понизили тони і навіть обнялися на знак перемир’я.