Намір найближчим часом придбати власне житло в Івано-Франківську мають 3% переселенців


Внутрішньо переміщені особи розповіли про свої плани на майбутнє із проживанням в Івано-Франківську. Так, 40% опитаних переселенців не планують залишатися у місті.

 

Про це свідчать результати опитування, яке провела соціологічна група «Рейтинг».

 

Втім, намір найближчим часом купити власне житло в Івано-Франківську мають 3% переселенців. Ще кожен п’ятий думає над цим (21%).

 

Разом з тим, більша частина опитаних мешканців Івано-Франківської громади позитивно поставилися б до того, якби частина переселенців залишились жити та працювати у місті. Близько 30% дали нейтральну відповідь, близько 10% — негативну.

 

Як зазначили дослідники, за останній рік дещо зросло позитивне ставлення до цієї думки.

 

Разом з тим, майже половина опитаних переселенців зазначили, що наразі орендують квартиру, третина проживає у центрі для біженців. Ще 10% проживають у готелі, хостелі, 5% — у родичів, знайомих.

 

Водночас власний досвід прийняття переселенців у своєму помешканні має 18% опитаних іванофранківців, 15% — серед близьких родичів, 9% — серед близьких друзів, 6-7% серед дальніх родичів або сусідів.

 

Більша частина зазначили, що не мали такого досвіду особисто або серед свого оточення. 22% переселенців зазначили, що їхнє житло, де вони жили до війни, зруйноване або непридатне до життя, у 30% — частково пошкоджене, ще у третини — лишилося без змін. 16% не володіють інформацією щодо стану свого житла.