На українському ринку нерухомості спостерігається різкий поворот цін на житло на користь покупців


На українському ринку нерухомості спостерігається різкий поворот на користь покупців, оскільки забудовники пропонують різноманітні програми для полегшення тягаря зростання цін на житло.

 

Зараз забудовники готові фіксувати курс валют для платежів, надавати тривалі відстрочки до 5 років, а також зменшувати перший внесок. Ці програми вкрай необхідні, адже ціни на житло зросли на 35-40% у гривні, хоча в доларах вартість не змінилася, інформують Економічні новини.

 

Чим ближче до фронту, тим дорожчими стають ціни. У Києві середня вартість квартири становить 48 тисяч гривень за квадратний метр, у Львові – 45,9 тисяч, в Одесі – 38 тисяч, у Харкові – 22,8 тисяч, у Дніпрі – 42,1 тисяч.

 

Через це майже дві третини продавців зняли свої оголошення з продажу, очікуючи закінчення війни та зростання цін.

 

Попри це, є продавці, яким зараз потрібні гроші, і вони готові пропонувати знижки, пропорційні відстані до лінії фронту.

 

Наприклад, у Києві поширена знижка 30%, і найдешевшу квартиру можна знайти за $30 тисяч.

 

Натомість у Львові ціни вищі, і квартиру на околиці без ремонту складно купити дешевше, ніж за $32-35 тисяч. В Ужгороді, куди переселенці стікаються з початку війни, квартира в придатному для життя стані коштує від $50 тис., і з того часу ціни зросли на 20%.

 

Тим часом у Харкові ситуація інша: угод майже немає і немає єдиної цінової політики.

 

Одні продавці не беруть до уваги воєнні ризики і хочуть отримати за своє житло довоєнну ціну, а інші одразу готові запропонувати 30% знижку. Тим не менш, одно- або двокімнатні квартири можна знайти за $16 тис.