Чи злетять ціни на нерухомість на 20%: можливі нові податки


"Антиахметівський" законопроєкт з-поміж іншого пропонує переглянути податки на вторинному ринку нерухомості.

 

Економіка 24 розбилася, що зміниться та як це позначиться на цінах для українців.

 

Нові податки

 

Для юридичних осіб

 

Наразі ПДВ у розмірі 20% сплачує забудовник і цей податок включений у ціну на первинному ринку. При наступних продажах, тобто на вторинному ринку, сплачувати ПДВ не потрібно. Проте це можуть змінити: юридичним особам доведеться сплачувати ПДВ при продажі нерухомості на вторинному ринку кожного разу, доки власником не стане фізична особа.

 

Для фізичних осіб

 

Наразі українець, який володів квартирою принаймні 3 роки, може продати її, сплативши 2% від вартості: 1% до Пенсійного фонду і ще 1% мита з покупця та продавця. При продажі другої та наступних об’єктів нерухомості потрібно додатково сплатити 5% ПДФО та 1,5% військового збору.

 

Якщо законопроєкт приймуть, то з першої квартири чи будинку й надалі сплачуватимуть 2%, з другої додаткові 5% + 1,5%, а от з третьої додаткова ставка сягатиме 18% ПДФО та 1,5% військового збору.

 

Що буде з цінами

 

Юрій Піта, президент Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України, у коментарі 24 каналу розповів, що у випадку прийняття закону ціни на нерухомість зростуть.

 

Якщо припустити, що запропоновані зміни запрацюють, то велика ймовірність, що до цього моменту забудовники будуть змушені підвищити ціни на 20% + зростаючі витрати в собівартості будівництва, – переконаний експерт.

 

Юрій Піта додає, що житло на первинному ринку не стане більш доступним, а навпаки цілком ймовірно, що з новими податками стартові ціни збільшаться мінімум на 3-5%. П

 

ри зростанні вартості квартир на первинному ринку на 20%, вартість об'єктів на вторинному ринку може збільшиться, залежно від самого об'єкта, як мінімум, на 10-15%, – прогнозує Юрій Піта.

 

Чому підвищують податки

 

Рівність серед підприємців "Антиахметівський" законопроєкт має на меті закрити прогалини у Податковому кодексі, які дозволяли великому бізнесу не платити податки в Україні, пояснив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

 

Такі нововведення спрямовані на суб'єктів господарювання, які мають бізнес з перепродажу квартир на вторинному ринку і створюють неконкурентні умови для забудовників, оскільки не сплачують ПДВ, – відповіли ЕП в Мінфіні.

 

На думку авторів законопроєкту, він створить рівні умови для бізнесу на різних ринках, зокрема й на ринку нерухомості.

 

Наповнення бюджету

 

Від запровадження змін Міністерство фінансів розраховує додатково щорічно отримувати близько 3 мільярдів гривень: 2,3 мільярда гривень від сплати ПДВ юридичними особами; 0,6 мільярда гривень від сплати ПДФО. Проте законодавці можуть досягти зовсім іншого результату.

 

Економісти та експерти з нерухомості очікують, що підвищення податків змусить деяких інвесторів піти з ринку або ж за підвищення податків платитимуть не підприємці, а покупці.

 

Підґрунтя для чергового закону Експерт Юрій Піта частково пов’язує появу таких податкових змін з тим, що на цю мить готується ґрунт для прийняття іншого і дуже важливого законопроєкту № 5091 про захист прав інвесторів.

 

Згідно з цим документом, ще не готове житло стає об'єктом нерухомості, а інвестори отримують права власності на "непобудовані квартири".

 

Природно на тлі рівних прав різна податкове навантаження при придбанні вже готового і споруджуваного житла на первинному ринку була б колізією. Тому мотив податкових змін відповідає цілям і задачам законопроєкту №5091, – пояснює президент Асоціації фахівців з нерухомості України.

 

Наслідки підвищення податків Стагнація на ринку нерухомості Юрій Піта пояснює, що на ринку нерухомості працюють інвестори, так звані рантьє.

 

Вони купують нерухомість за найбільш вигідними цінами на котловані і продають на завершальному етапі будівництва, коли ризики недобудови мінімальні, але при цьому об'єкт ще не введений в експлуатацію. На цьому вони заробляють в середньому 35 – 40% (іноді 40 – 50%). Якщо введуть податок у розмірі 18% ПДФО + 1,5% військового збору на третю та наступну квартири, то ці рантьє, або підвищать ціни і таким чином попит впаде, або зменшать кількість операцій, щоб сплачувати менше податків. Якщо мета – не дати можливість отримати надприбуток, то логічно було б встановити випадки, при яких стягується 18% податку, наприклад, якщо це стосується продажу однією фізособою квартир в багатоквартирних будинках або котеджів на одній земельній ділянці, – переконаний Юрій Піта.