На Івано-Франківщині збільшились надходження від податку з нерухомості


В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що у січні-квітні 2023 року до місцевих бюджетів Івано-Франківщини надійшло майже 88,1 мільйони гривень податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

 

Це на 39,8 мільйона гривень або на 82,6 відсотки більше, ніж за аналогічний період минулого року.

 

«Суб’єкти господарювання – юридичні особи сплатили 52,6 мільйона гривень, що на 39,8 мільйона гривень або 125,3 відсотки більше, ніж торік. Від громадян надійшло 35,5 мільйона гривень і це на 29,2 мільйона гривень або на 468 відсотків перевищує суму податку, сплачену громадянами за січень-квітень 2022 року», - йдеться у повідомленні.

 

Нагадаємо, платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками житлової або нежитлової нерухомості.

 

Оподаткуванню підлягають квартири площею понад 60 квадратних метрів, будинки – площа яких перевищує 120 квадратів, а також квартира і будинок загальною площею більш як 180 квадратних метрів.

 

Якщо у власності є квартира площею понад 300 квадратних метрів або будинок понад 500 квадратних метрів - потрібно буде додаткового заплатити ще 25 тисяч гривень.

 

Нарахування податку на нерухомість громадянам проводиться податковою службою щорічно і до 1 липня надсилаються повідомлення-рішення.

 

Після отримання повідомлення, громадянин зобов’язаний впродовж 60 календарних днів сплатити нараховану суму податку.