Подерті шпалери і поламана техніка: хто компенсує збитки після виселення з орендованого житла

В Україні не має загальноприйнятих правил компенсації збитків за оренду житла.

За словами віце-президента асоціації професійних управителів нерухомістю Анатолія Топалова, зараз стає популярним страхувати нерухомість. Особливо у дорогому сегменті, пише Gazeta.ua.

 

"Водночас український ринок негативно відрізняється від європейського. Там орендують лише квадратні метри. Якщо договір підписується більш, ніж на три місяці, пропонують голі стіни та ламінат. У кращому випадку вбудовану кухню, кондиціонер. Меблі орендують чи купують окремо. Після оренди житло необхідно здати у тому стані, що отримали", - прокоментував експерт.

 

Президент союзу фахівців із нерухомості Віктор Несін вважає не доцільним порівнювати українські правила оренди житла з міжнародними.

 

"Різниця починається від менталітету до законодавства. Наприклад, за кордоном договір підписують на п'ять років. За цей час орендодавець не має права змінити вартість вказаної у договорі оренди. В Україні ця норма не діє. Також у нас не підписують акти прийому-передачі при заселенні та виселенні з квартири", - каже він.

 

Щоб не платити податки, власники нерухомості часто не підписують договір оренди. Домовляються на дружніх умовах.

 

"Крім того, договір терміном більше, ніж три роки, має підлягати нотаріальному посвідченню", - додав Віктор Несін.

 

Розроблені урядом правила оренди квартир вигідні лише державі. Швидше за все, їх не дотримуватимуться ані орендарі, ані орендодавці. Аналітик консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький каже, що за новими правилами орендодавці повинні будуть звітувати перед податковою інспекцією. Крім того, будуть зняті всі пільги для власника житла. Тобто людина платитиме крім податку на здачу в оренду квартири, ще й податок на нерухомість.