Лише бажання продавців: у НБУ пояснили зависокі ціни на нерухомість в Україні


Ситуація на ринку нерухомості в Україні залишається складною через війну. Реальні ціни суттєво відрізняються від заявлених продавцями житла.
 
Про це заявила директор Департаменту фінансової стабільності НБУ Первін Дадашова, повідомляється в презентації «Звіту про фінансову стабільність» НБУ, яка транслювалася на Youtube.
 
Як зазначила Дадашова, ринок «досі перебуває в дисбалансі, і відновлення попиту дуже кволе». Протягом 2022 року обсяги угод на ринку нерухомості складали близько третини довоєнних показників. І попри несуттєве зростання в останні квартали 2022 року, немає свідчень, що попит відновлюється.
 
«За нашими оцінками попит на нерухомість залишатиметься пригніченим, тому що впали доходи населення, тому що залишається висока невизначеність і високі безпекові ризики», — сказала вона.
 
Дадашова також відзначила розбалансованість цін на нерухомість і вартість оренди. НБУ вимірює індекс співвідношення цін на нерухомість та оренди, щоб зрозуміти, чи є баланс, який вимірюється довгостроковим середнім цього показника. Зараз ціни на купівлю житла значно вище вартості оренди, ніж довгострокова середня.
 
Лише бажання продавців: у НБУ пояснили зависокі ціни на нерухомість в Україні
 
«Це відображає той факт, що заявлені ціни на нерухомість скоріше відображають очікування продавців, ніж реальний баланс на ринку. І за таких умов ринку знадобиться певний час для того, щоб пристосуватися, і для того, щоб баланс попиту і пропозиції відновився», — сказала представник НБУ.
 
Лише бажання продавців: у НБУ пояснили зависокі ціни на нерухомість в Україні
Як зазначається у «Звіті про фінансову стабільність» НБУ, на вторинному ринку житло переважно продається зі знижками: на поступки йдуть продавці.
 
За даними інформаційного порталу про нерухомість Rieltor, станом на травень ціни на житло в оголошеннях, за якими квартири було продано, були на чверть нижче, ніж середні за всіма оголошеннями.
 
За матеріалами: 
РБК-Україна