Ліквідація ДАБІ: що це означає для інвестора - думка експерта


Ліквідація ДАБІ не звільняє покупців нерухомості у новобудовах від відповідальності перевіряти документи забудовника.

 

Про це сказав юрист Володимир Копоть у своєму відеоблозі.

 

"Суспільство розділилось на 2 табори одні прихильники ліквідації, адже вважають що це подолає корупцію, інші не розуміють для чого замість одного ДАБІ створили три організації: державну сервісну службу містобудування, державну інспекцію містобудування та державне агентство з технічного регулювання у містобудуванні. На мій погляд, щоб подолати корупцію потрібно оцифрувати всю галузь", —  говорить Володимир Копоть.

 

За словами експерта виключення людського фактора, позбавить забудовників потреби нести документи в паперовому вигляді, отримувати візування і певні погодження.

 

Також це допоможе покупцям квартир в новобудовах не потрапляти у будівельні афери. Вони будуть бачити в системі, що у забудовника немає тих чи інших документів і таким чином не будуть інвестувати в ризикові новобудови.

 

Також Володимир Копоть додав, що ліквідація ДАБІ певним чином узаконила відтермінування введення новобудов в експлуатацію.

 

«ДАБІ ще продовжує працювати, але не видає дозволів і сертифікатів. Для кожного покупця, який вклався в новобудову — це означає, що на мінімум місяць введення будинку в експлуатацію буде протерміновано», — сказав експерт.