КОЛИ БІЗНЕС ПРАЦЮЄ ДЛЯ ГРОМАДИ: з гуртожитських дир - до власних квартир

Середньостатистична сім’я іванофранківців, роками мешкала у кімнаті гуртожитка з житловою площею менше 20 м2, всього за рік часу вже святкувала новосілля у власній 3-кімнатній квартирі з ремонтом. Завдяки соціальній ініціативі будівельної компанії «Bau Comfort», людям вдалося обміняти свої старі «комуналки» на нове житло у будь-якому мікрорайоні Франківська - на вибір.

В двох гуртожитках радянської епохи по вул. Гетьмана Мазепи, 160 понад півстоліття жило майже 20 родин. Будинку вже більше 60 років. Люди кажуть, умови проживання – нестерпні, постійно виходили з ладу внутрішньобудинкові мережі, особливо проблеми були зі світлом та водопостачанням, а будинок «тріщав по швах». Частина з них все життя прожила в маленьких кімнатах із загальним санвузлом.   

Мешканці розраховували, що це житло в них тимчасове, бо їм обіцяли державні квартири. Тим часом, дехто вже дожив до пенсії та внуків.

 

вул. Гетьмана Мазепи, 160

 

Пропозиція забудовника обміняти стару квартиру в гуртожитку, що руйнувався, на готові квартири у новобудовах – втішила всіх. Тим більше, що люди отримали можливість самостійно обирати свою майбутню нерухомість. Будівельна компанія «Bau Comfort» дійшла згоди з усіма мешканцями обох будинків. При цьому, аби процес проходив чітко, зрозуміло і прозоро, у «Bau Comfort» розробили методологію визначення компенсацій.

 «Ми створили для себе формулу – брали вартість їхнього житла і множили на коефіцієнт 1,5 чи навіть 2. Відштовхувалися, в першу чергу, від потреб кожної сім’ї. Наприклад, в одній родині були батьки, двоє дітей, а діти одружені і в них теж по двоє дітей - десять членів родини, тому вони отримали від нас три квартири», - говорить директор будівельної компанії «Bau Comfort» Юрій Гриців.

 

Протягом 2017 року будівельна компанія «Bau Comfort» уклала договори з жителями гуртожитків та забезпечила сім’ї іванофранківців новою нерухомістю. Тоді ж там розпочали демонтаж першого гуртожитка. Лише згодом стартувало будівництво нового житла, який вливає сучасне дихання в архітектурний пейзаж та довколишню інфраструктуру поруч центрального міського парку та міського озера.

 

Колишній мешканець гуртожитку пан Василь розповідає, що два роки тому дирекція «Bau Comfort» запросила всіх  на збори, де представники компанії і висловили пропозицію. Домовлялися з кожним окремо, залежно від площі їхніх кімнат, умов та потреб.

 

«У мене була однокімнатна квартира і сарай з гаражем біля будинку, - каже чоловік. - Взамін мені запропонували трьохкімнатну квартиру з ремонтом, я погодився. На сьогоднішній день вже тут живу півтора місяця, мені купили квартиру, гараж. Я, моя жінка і родина дуже задоволені, і дітям ми вже по скайпу показали. Це треба бути дурнем, аби не радіти такому обміну: однокімнатну квартиру на трьохкімнатну, з ремонтом, у новобудові. От би такий обмін здійснити років 20 тому, бо мені на старість трохи пізно, але ліпше пізно, ніж ніколи».

 

сім'я переїхала у власну 3-км.квартиру з ремонтом

 

На знесення чекає другий будинок. Кілька сімей, які поки що там живуть, до весни 2019 року планують перебратися у своє нове житло. Його мешканка, пані Любов, отримає на двох із сусідкою особнякЗараз вона із сім'єю планує до Великодня вже переїхати у свою нову оселю, площею у 140 м2.

 

«На пропозицію обміняти квартиру ми відреагували добре. Перша розмова у нас відбулася в офісі. Мусили домовлятися по-людськи, зійшлись на тому, що мені купують квартиру в напівособняку, там, де я знайшла, роблять ремонт, ринву, обкладають хату ззовні та ще дають доплату. Я хочу переїхати туди, незадоволена лише тому, що це все триває два роки, попередній власник тієї квартири не розказав про всі недоліки. Тепер десь прорвало, міняли котел, але оплатив це все забудовник», - розповідає Любов.

 

добрі сусіди вирішили і на новому місці бути поруч

 

Нове житло останньою отримала 87-річна пенсіонерка Євгенія - бабуся жила в старому будинку більше 60 років, є мамою трьох синів. Каже, що вона учасник війни, ударник праці, 35 років пропрацювала на трикотажній фабриці. 


«Тепер на таких, як я - не дивляться, дивляться на багатих, красивих, а на бідних людей ніхто не дивиться. Та мені дав Бог, вже 87 рік я живу, і ходжу, і їсти собі зварю, маю внучку, внука. Квартиру я собі вибрала на Національної Гвардії. Там гарно, внучка має діточок, вони б до школи ходили. Квартиру дали 3-кімнатну», - розповідає пані Євгенія.

 

87-річна пані Євгенія готується до переїзду в нове житло

 

Керівництво будівельної компанії «Bau Comfort» наголошує, що, в першу чергу, намагалися вирішити проблеми кожної родини окремо.

 

«Коли ми туди прийшли - люди були зневірені, вони не мали особливих перспектив покращення житлових умов. А попередні будівельні компанії, які пропонували людям обмін, не могли задовольнити їхніх потреб. У кожній родині були не лише чоловік, дружина і діти, а й внуки, і правнуки. Подекуди, одну з двох кімнат люди здавали студентам, аби хоч якось звести кінці з кінцями. У всіх мешканців були свої потреби і ми шукали компроміс з кожною родиною», - згадує директор «Bau Comfort» Юрій Гриців.

 

 

Контакти BAU comfort

  • офіс: Івано-Франківськ, вул.Шеремети, 2а ( ТЦ "Майдан" 4-ий поверх)
  • +38 (068) 90 48 108
  • +38 (095) 90 48 108
  • емейл: info@baucomfort.com.ua
  • сайт: baucomfort.com.ua