По всій Україні дешевшають квартири

Незважаючи на зростання української економіки і рівня доходів простих громадян, ситуація на вторинному ринку нерухомості за перші півроку змінилася слабо і продовжує демонструвати помірне зниження цін. Лише в деяких обласних центрах статистика закритих угод фіксує незначне, до 7%, зростання цін. Експерти стверджують, що поки в країні не буде доступної іпотеки, ситуація не зміниться.

Згідно зі статистикою, підготовленою експертами онлайн-бази OLX, ціни на однокімнатні квартири протягом півроку залишалися умовно стабільними і в більшості обласних центрів знизилися до липня, пише Сегодня.

 

Найбільше середня вартість 1-кімнатної впала в Хмельницькому – майже на 26%. Також на 10% знизилися ціни у Тернополі та Ужгороді. А ось в деяких обласних центрах, наприклад у Черкасах, 1-кімнатні подорожчали в середньому на 7%. В цілому за підсумками півріччя найдешевше 1-кімнатну квартиру можна придбати в Сумах ($ 13,6 тис.), Запоріжжі ($ 14,8 тис.) та Хмельницькому ($ 15,4 тис). В Івано-Франківську вартість однокімнатної квартири теж зазнала падіння майже на 5%. А ось найдорожчим житло залишилося в Києві, Одесі та Львові.

 

Найпопулярнішими, як і в минулі роки, на вторинному ринку залишилися 2-кімнатні квартири (36% від кількості закритих операцій), на другому місці – 1-кімнатні (34%). Замикають трійку лідерів – 3-кімнатні (26%). А ось великогабаритне житло з чотирма кімнатами народ традиційно купував неохоче – їх частка в закритих угодах всього 4%.

 

170808_seg_kie_03

 

Експерти кажуть, що в падінні цін винні зміцнення гривні і пересиченість ринку.

 

"Зараз нерухомість не дуже цікавить народ, в той же час будується набагато більше житла, ніж потрібно. Тому забудовники змушені конкурувати з власниками вторинного житла і пропонувати знижки, щоб залучити покупців", – розповів аналітик консалтингової компанії Сергій Костецький.

 

А ось президент Союзу фахівців з нерухомості України Віктор Несін вважає, що попит є, але "відкладений":

 

"У населення є потреба мати свою оселю, але немає можливості її купити. Проблему ускладнює відсутність прийнятних умов іпотеки - середня зарплата, навіть з недавнім підвищенням, занадто мала для того, щоб банки могли без ризиків давати іпотечний кредит".

 

При цьому, незважаючи на те, що в світі вартість квадратних метрів зростає, фахівці в один голос стверджують, що у нас поки сильного зростання цін на ринку житла не передбачається.

 

"Вартість або залишиться на тому ж рівні, або продовжить повільно падати до кінця року", – говорить Костецький.

 

Такої ж думки дотримується і Віктор Несін. При цьому первинний ринок триматиме ціни.

 

"Будівництво повинно в будь-якому випадку окупитися, тому нижче собівартості житло не оцінять". Разом з тим така стабільність ринку, за словами експертів, привертає все більше інвестицій з країн ближнього зарубіжжя.

 

"Для європейського інвестора важлива насамперед стабільність, а не прибуток. Навіть якщо він заробить 3% на продажі житла – буде продовжувати інвестувати в будівництво", – говорить Несін.