Хто такий ріелтор та для чого він потрібен

Агент, брокер, маклер, посередник... Як тільки не називають фахівця у області операцій з нерухомістю. Брокери і маклери спеціалізуються на біржовій діяльності. Агенти і посередники - працюють в багатьох сферах. Тому ті, хто займається операціями на ринку нерухомості, вважають за краще називати себе "ріелторами".

Ріелтор є посередником між продавцем і покупцем при укладенні договору купівлі-продажу нерухомості (або договори оренди). Він не тільки сполучає людей у пошуках найбільш відповідного варіанту, стежить за правильним оформленням операції, але і є свідком що здійснюваної операції.

Ріелтор - це фахівець з операцій на ринку нерухомості. Він повинен знати стан ринку нерухомості; правила складання договорів і порядок оформлення документів для висновку операцій; основи земельного і житлового законодавства, стандарти оцінки нерухомості, вимоги до технічних і іншим характеристикам об'єктів нерухомості.

Якщо ваш рієлтор не відповідає перерахованим вимогам, то краще вам з ним не мати справи, а пошукати людину яка дійсно фахівець в своїй справі.

Цікавий момент: чинне законодавство не містить поняття ріелтор, "законодавча" його назва - агент по нерухомості.

Послуги рієлтора - це не тільки проглядання квартир. Це також і супровід операції з моменту укладення договору до отримання встановлюючих право документів на придбану нерухомість, підписання акту про виконання робіт. Рієлтор потрібен перш за все для забезпечення безпеки операції, для захисту від шахраїв і аферистів, а також він:

  • Вивчає попит і пропозицію на ринку нерухомості. Підбирає або пропонує варіанти для продажу, покупки або здачі в оренду.
  • Консультує клієнтів з питань, що стосуються характеристик квартир і ступеня відповідності їх певним вимогам.
  • Погоджує договірні умови, оформляє операції з нерухомістю. Допомагає клієнтам в зборі необхідних документів і оформленні угод. Попереджає покупця про права третіх осіб на квартиру.
  • Забезпечує своєчасне отримання платіжних документів після оформлення угод.
  • Контролює виконання умов договору між покупцем продавцем (своєчасність виписки, звільнення квартири колишніми господарями і ін.).
  • Складає встановлену звітність про виконану роботу (рієлтор повинен дати покупцю розписку про отримання грошей і відсутність претензій до платоспроможності купюр).
  • Несе відповідальність за "чистоту" і законність придбання нерухомості, за умови, що з клієнтом підписаний відповідний договір.