Івано-Франківську не вистачає торгової нерухомості


За оцінками аналітиків компанії UTG, станом на липень, в Івано-Франківську функціонує 3 окружних, 8 мікрорайонних, 11 спеціалізованих, 2 розважальних центри і 4 окремо розташованих гіпермаркети.

 

Відповідно до класифікації ICSC, без урахування малих магазинів і приміщень формату street-retail, ринків і окремо розташованих супер- і гіпермаркетів, сукупна площа торгових об'єктів міста становить 87320 кв. м, що відповідає показнику 334,9 кв. м на 1 тис. жителів, або 1042,9 кв. м / 1 кв. км загальної площі міста.

 

При цьому, за словами керівника департаменту стратегічного консалтингу компанії UTG Костянтина Олійника, з урахуванням поточного рівня доходів населення платоспроможний попит жителів здатний забезпечити успішне функціонування для 119605 кв. м орендованих торгових площ, присутній дефіцит в розмірі 32285 кв. м.

 

За інформацією ProfiDOM.com.ua, не зважаючи на брак торгових площ, в Івано-Франківську спостерігається низька будівельна активність.

 

Перенесли невизначений час терміни відкриття ТЦ "Арсен" (площа - 10 тис. Кв. М), ТЦ "Станіслав" (13740 кв. М), ТРЦ на території арматурного заводу (60 тис. кв. м), повільними темпами ведеться будівництво другої черги ТРЦ "Велес" (21500 кв. м).

 

"До введення в експлуатацію основного обсягу пропозиції на ринку торговельної нерухомості Івано-Франківська буде зберігатися дефіцит торгових приміщень в розмірі 27485 кв. М. Однак в разі активізації введення в експлуатацію заморожених об'єктів може утворитися профіцит торгових приміщень. Це призведе до первинного насичення ринку, перетоку відвідувачів і орендарів в більш успішні і сучасні ТЦ, зростання вакантності і корекції ставок оренди в сторону зниження в морально застарілих і втрачають популярність об'єктах", - коментує Костянтин Олійник.