Франківці, у яких відсутні теплові лічильники, платитимуть близько 22 грн за кв.м опалювальної площі

Відтепер для мешканців будинків, в яких немає теплових лічильників, розрахункок ціни за тепло здійснюватиметься на основі середнього показника споживання тепла у будинках, де такі лічильники встановлені.

Відповідну постанову прийняв Кабінет міністрів України на засіданні 30 листопада. Відтак, платіжки й рахунки тих іванофранківців, які живуть у багатоквартирних будинках, обладнаних лічильниками, і тих, чиї  будинки лічильників за тепло не мають, суттєво не відрізнятимуться, пише 0342.ua.

 

За словами прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, це захистить тих споживачів тепла, у чиїх будинках немає лічильника, від завищень норм та зловживань при розрахунках з боку теплових компаній. 

 

Як повідомив заступник директора ДМП "ІФТКЕ" Ігор Угриновський, теплокомуненерго надає тепло у 555 житлові будинки, які на абонентському обслуговуванні. У 545 встановлено загальнобудинкові прилади обліку теплової енергії, мешканці яких сплачують за тепло згідно з їх показниками лічильника пропорційно опалювальній площі квартири. Розрахунок проводиться окремо по кожному будинку. До нарахування квартирам використовують кількість теплової енергії, яку використав будинок за мінусом нарахувань на юридичні особи (якщо такі розміщені у будинку, і мають спільний з ним облік). В межах одного будинку ціна за 1 м² одинакова.

 

Середнє споживання  тепла по будинках де є лічильник становить – 0,02 Гкал/м² 

 

У різних будинках ціни за 1 м² різна, зазначає Угриновський, адже будинковий прилад теплової енергії обліковує фактичну кількість тепла, що використано в житловому будинку. Її кількість залежить від багатьох факторів: матеріал стін будинку, його поверховість, площа, кількість відключених квартир, наявність приладів опалення в місцях загального користування, температурний режим у квартирах споживачів (навіть чи закривають мешканці двері у під’їзд), тощо. 

 

Середнє споживання  тепла по будинках де є лічильник становить – 0,02 Гкал/м² (0,02 х 1099,68 = 21,99 грн/м²)

 

Щодо будинків, де лічильника тепла не встановлені, то нарахування плати за надані послуги з централізованого опалення здійснюється на підставі середньозважених для відповідного населеного пункту показників споживання теплової енергії поточного розрахункового періоду, виставлених споживачам згідно з показниками будинкових засобів обліку теплової енергії, які перебувають на абонентському обліку виконавця послуг, були повірені та функціонували протягом всього розрахункового періоду.

 

За жовтень 2016 року нарахування для таких будинків проведено згідно Постанови КМУ від 30.10.2015р № 1037 «Про запровадження перерахунку вартості послуги з централізованого опалення залежно від температури зовнішнього повітря». а вже у листопаді 2016 року нарахування провели згідно нової Постанови КМУ від 30 листопада 2016 р. № 865 «Про особливості нарахування плати за надану послугу з централізованого опалення населенню у разі відсутності у квартирі та на вводах у багатоквартирний будинок засобів обліку теплової енергії в опалювальний сезон 2016/17 року». Тобто, відповідоно до середнього споживання  тепла по будинках де є лічильник – 0,02 Гкал/м².