Українці вимагають дозволу на встановлення індивідуального опалення в квартирах

В Україні діючим законодавством заборонено встановлювати системи індивідуального опалення в окремих квартирах багатоквартирного будинку.

Якщо в багатоквартирному будинку діє система централізованого опалення, то припинити постачання тепла можна тільки в усьому будинку при погодженні всіх жителів, пише портал Domik.ua.

 

Така норма описана в «Порядку відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячою водою при відмові покупців від централізованого теплопостачання». Документ затверджений наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України № 4 від 22.11.2005.

 

Українці вимагають відмінити дану норму і дозволити установку систем індивідуального опалення з окремих квартирах. Відповідне звернення було зареєстровано на сайті петицій до Президента України. Автор документа Александр Платоненко пропонує внести зміни в порядок відключення житлових будинків від централізованого теплопостачання.

 

«Подумайте про можливість окремих квартир та їх власників звертатися до відповідних органів щодо організації індивідуального опалення», - говориться в петиції.

 

В петиці говориться, що спрощення правил відмови від централізованих поставок тепла дозволить знизити навантаження на енергетичну систему України, а споживачам - заощадити на оплаті комуналки.