Франківський забудовник іде на кіоск або «Помилка» на 110 тисяч гривень

Кіоск Сергія Паштинова добре знають у мікрорайоні, він протягом 15 років ремонтує взуття та виготовляє ключі, незважаючи на інвалідність. Чоловік звернувся в ЗМІ, тому що забудівник виживає його з місця на вулиці Трачів.

Паштинов працює у невеличкому МАФі (мала архітектурна форма). Каже, відстояти цю землю – справа принципу. Сергій переконаний, що замовник будови Мирослава Дякун порушила закон.

Як виявилось, обласне управління держархбудінспекції (ДАБІ) погодило декларацію про початок будівельних робіт ще у 2015 році, пише Репортер

«Але я дізнався про будівництво лише у лютому цього року, – розповідає Паштинов. – У квітні представники забудовника приїжд­жали до мене. Викликали поліцію, бо сподівались, що я без документів. Казали, щоб я забирався геть. Але ж я маю всі папери і можу працювати тут до 2017 року. Тож у поліції питань до мене не могло бути».

_01

Врешті, йому дозволити залишитись, але представники забудовника наголосили: коли попросять піти, щоб не зволікав.

«Переїхати для мене важко, – говорить чоловік. – Поки що працюю, але у будь-який момент мене можуть посунути, незважаючи на те, що я законно орендую землю».

«Договір про оренду можуть розір­вати у випадку, якщо укладається новий, – пояснює адвокат Олена Помазановська. – Якби все було законно, то Паштинову надіслали б повідомлення із роз’ясненням, що з ним достроково розривають договір. Натомість до нього просто прийшли з погрозами. Ми почали перевіряти підстави для надання в оренду земельної ділянки під забудову і з’ясувалося, що декларацію про початок будівництва видали, коли замовник Дякун ще не була зареєстрована як фізична особа-підприємець (ФОП). Як юрист можу сказати точно, що це незаконно».

Мирославу Дякун знаходимо у Єдиному державному реєстрі. Проживає вона у селі Радча на Тисмениччині, займається оптовою та розд­рібною торгівлею, будівництвом житлових і нежитлових будівель. А зареєстрована як ФОП 26 січня 2016 року – тобто через три місяці після того, як уже отримала дозвіл на будову, де вона вказана підприємцем.

_05

За документами споруду зводять в районі будинків № 4-6. Як йдеться у відповіді на запит від ДАБІ, загальна площа – 671,8 кв. м.Містобудівні умови та обмеження забудови на Трачів ще 20 жовтня 2015 року видав міський Департамент містобудування та архітектури. Там теж не помітили нестиковки.

«Вина головного архітектора – чи не найбільша, адже він був зобов’язаний перевіряти дані, які надав забудовник, – вважає Олена Помазановська. – Виникають запитання: кому дали дозвіл на будову? Чи збудують правильно, чи буде у ньому безпечно жити?».

Головним архітектором міста тоді був Володимир Гайдар. Він каже, що декларацію про початок будівництва (яке вже майже завершили) можуть навіть скасувати, якщо «спливе» така помилка у паперах.

«Документи приймають у Центрі надання адмінпослуг і там мали б усе перевірити, – говорить Гайдар. – В принципі, будівництво може здійснювати як фізична особа, так і фізична особа-підприємець. Якщо це багатоквартирний будинок, то це повинні бути люди не просто з досвідом, а фахівці з відповідними сертифікатами та ліцензіями. Але якщо вона (Мирослава Дякун – Авт.) вказала у документах, що є фізичною особою-підприємцем, а на той час такою не була, то вона внесла неправдиві дані. У такому разі документи на будівництво можуть бути скасовані. І за таке повинен відповідати замовник».

_06

Натомість нинішній начальник департаменту містобудування Дмит­ро Нижникпроблем у цій ситуації не бачить.

«Департамент не відслідковує, хто подає нам документи. Людина є власником земельної ділянки, відповідно вона має право на будівництво, – каже він. – Тож жодних містобудівних порушень там немає. Все було правильно подано. Якщо якісь питання можуть бути, то хіба до проектанта – Чулупа».

У жовтні 2015 року проект розробляла науково-творча майстерня «Архітрав», а головний архітектор цього проекту – директор майстерні Микола Чулуп. Він і «здійснює авторський нагляд».

«Мирослава Дякун зареєструвалась як підприємець пізніше, і це проста помилка замовника, – запевняє Назар Чулуп, архітектор проекту і син головного проектанта. – Хочете, її оштрафують на 110 тисяч і виправлять це? Але це дійсно помилка. Коли складали декларацію, вона просто не знала. І оці три літери «ФОП» будуть коштувати замовнику великих грошей. Так, це недостовірні дані в дек­ларації, але вся інша інформація правдива. Це не є підставою для скасування декларації. Людина заповняла електронний варіант і допустилась описки. Чесно, якби ви нам не сказали, ми б і не звернули на це увагу».

Аби з’ясувати, хто винен у тому, що документи на нове будівництво погодили із помилками у даних, ми звернулися із запитом до департаменту містобудування та архбудінспекції. Перші відхрестились від усього, мовляв, лише погоджують містобудівні умови та обмеження, і нічого не перевіряють.

_02

Коментаря від будінспекції отримати не вдалося. Начальник облуправління ДАБІ Ігор Мусіловський у відповіді на запит пообіцяв провести позапланову перевірку стосовно будівництва на Трачів. Запевнив, що про результати перевірки повідомлять згодом.

Тим часом законність нового будинку на вулиці Трачів перевірятимуть у суді. Власник МАФу Сергій Паш­тинов вважає, що це єдиний спосіб захистити свій невеличкий бізнес.

«Я впевнений, що будівництво ведеться незаконно, – каже він. – Тому звертатимусь до суду, аби це довести. І мінімум до 2017 року переїжджати не буду, бо маю договір про оренду ділянки».

Залишається лише сподіватися, що за час судових тяганин замовник не забудує там усе вздовж і впоперек. Новобудова є чотириповерховою, із шістьма квартирами. Принаймні, так написано у проекті. Але з досвіду – від франківських забудовників і «погоджувальників» можна чекати будь-чого.

 

Джерело: Репортер