До бюджету міста від оренди і продажу комунального майна надійшло понад 30 млн грн

За перше півріччя плани з надходжень до бюджету від оренди і відчуження комунального майна перевиконані на 228%.

Про це повідомила заступник директора міського департаменту комунальних ресурсів Антоніна Кизим. За її словами, впродовж кількох останніх років надходження до міської скарбниці від оренди і продажу комунального майна щорічно зростають у рази, пише газета Західний кур'єр.

 

Зокрема, з початку року при плані у 13,5 млн. грн. фактично надійшло 30 млн. 819 тис. грн. З них 7 млн. 85 тис. – від оренди та 23 млн. 733 тис. – від відчуження комунального майна територіальної громади Івано-Франківська. 4,5 млн. з них перераховані до державного бюджету.



Кизим зазначила, що сума надходжень від оренди є стабільною і прогнозованою, а сума надходжень від відчуження майна залежить від ухвалення рішень міською радою про його продаж. Зокрема, 58% коштів від відчуження майна надійшло від продажу нерухомості, а 42% – від продажу пакетів акцій: міська рада вирішила продати частку акцій ПрАТ «АТП-0928» та «Зеленому господарстві».


Щодо оренди комунального майна, то у департаменті комунальних ресурсів зареєстровано 442 договори на загальну площу понад 71 тис. квадратних метрів. Середній розмір орендної плати, за словами А. Кизим, становить 44 грн. за метр квадратний. Однак є орендарі, які платять за оренду набагато більше. Сприяє цьому і систематичне проведення міською владою аукціонів з продажу права оренди комунального майна. За їхніми результатами один з орендарів офісних приміщень платить 730 грн., інший – 600 грн. за оренду торгових приміщень, а ще один орендар за площу в одному з лікувальних закладів для розміщення платіжного терміналу – 400 грн. за метр квадратний. Найбільшими ж платниками орендної плати є ТОВ «Торговий сервіс» за ринок на вул. Дністровській та ПП «Керен» за ринок на вул. Хотинській і різні комерційні структури. Загалом таких найбільших платників орендної плати, які забезпечують 55% планових місячних надходжень, є 10.


Водночас перший заступник міського голови Микола Вітенко доручив департаменту комунальних ресурсів перевірити діяльність громадських організацій, які орендують майно територіальної громади за 1 грн. 20 коп., а заступник міського голови Олексій Кайда зазначив, що до таких орендарів  виникають питання, бо на їхньому місці працюють комерційні структури. Він також порадив місцевим журналістам, які пишуть на теми оренди і приватизації майна у місті, глибше вивчати ці питання і додав: «А для тих, хто філософствував, що ми дуже витратилися, купивши «Локомотиворемонтний завод», то вже в липні за рахунок надходжень від оренди і приватизації ми перекриємо цю суму».