Де найкраще жити? Івано-Франківськ – третє місце в рейтингу найкомфортніших міст для життя


Серед великої кількості обговорень про найкращі міста для життя все більшої популярності та визнання здобуває Івано-Франківськ.

 

За результатами восьмого муніципального опитування Міжнародного республіканського інституту (IRI), проведеному в квітні-травні 2023 року, саме наше мальовниче місто стало третім у рейтингу найкомфортніших місць для життя.

 

Що робить Івано-Франківськ таким особливим та магнетичним для душі та розуму? Чи є тут щось більше, ніж лише цифри та факти? Ми взяли інтерв'ю в людей, які переїхали до нас з інших міст та в різний період часу. Тож запрошуємо вас разом з нами зануритися у цю ексклюзивну розповідь та ближче познайомитись з нашими героями

 

Денис, 31 рік, реабілітолог

 

«Зовнішня краса Івано-Франківська — це лише вершина айсберга. Моя мама родом з Івано-Франківської області, тому малим я багато наслухався про цей край. Перший раз приїхав сюди у відрядження та одразу зрозумів, що залишусь назавжди. Тут тихо та спокійно, все знаходиться близенько. Порахувавши цифри, я одразу зрозумів, що у місті є можливості для розвитку малого бізнесу. Тому як тільки отримав цікаву пропозицію по роботі, то одразу переїхав.

 

Живу в місті 5 років і спостерігаю яскравий розвиток інфраструктури та інноваційність молодого покоління. За цей час створилось багато активних ініціатив і зросла громадська свідомість мешканців. Франківчани привітні люди, тому у мене появилось багато нових друзів.»

 

Борис, 23 роки, актор

 

«Переїхати в Івано-Франківськ змусила війна. Ми з другом сіли в машину та вирушили на Захід. Мій товариш залишився у Львові, а я помандрував далі. Під Києвом залишились батьки, тому там я частий гість.

 

Коли прибув у місто, то одразу вирушив в театр. На той час там був один із найбільших волонтерських штабів Західної України. Можна сказати я там жив. Тоді я ще був студентом, але точно знав, що до Києва повертатись не буду.

 

Чи то мамине коріння, чи то люди, чи то любов до театру змусила мене тут залишитись, я й досі не зрозумів. Але Франик тепер називаю домом.

 

Зараз я працюю у театральній студії. Займаюсь танцями, активно волонтерю та просто живу життя. Адже з початком війни зрозумів, що немає куди гнатись. Треба жити тут і зараз.

 

Я ще не знаю чи переїздитиму кудись в інше місто, чи залишусь тут. Але точно знаю, що Франківськ займає особливе місце у моєму серці та й житті.»

 

 

Рік, вік приховує, волонтер

 

«Я приїхав в Івано-Франківськ на початку війни. У мене не було упереджень чи страху. Я знав, що Франик культурне, європейське місто. Багато моїх друзів-театралів позитивно відгукуються про місцевий театр. Зараз я займаюсь англійською з дітками, які тікають від війни. В одному з місцевих волонтерських штабів, я навчаю їх англійської, граюсь з ними та просто намагаюсь розрадити.

 

Тут я познайомився з багатьма іншими волонтерами, й не тільки. Хочу виділити франківчанок. Вони дуже красиві та привітні.

 

Як і будь-який ірландець, я люблю розважатись та спілкуватись з різними людьми. Часто відвідую паби, тут до мене ставляться приязно. Деякі власники закладів познайомились зі мною та зробили екскурсію сімейними броварнями. Я досі дивуюсь, як країна, яка перебуває у стані війни, може розвиватися такими стрімкими темпами. Я приємно вражений.

Я багато подорожував, побував в усіх країнах Європи, але в Івано-Франківськ закохався з першого погляду. Я люблю це місто».

 

 

Олег, 35 років, IT-спеціаліст

 

«Івано-Франківськ обрав не випадково. Після повномасштабного вторгнення, одразу зібрав речі й вирушив сюди, адже в місті відкрився офіс нашої компанії і я маю тут багато знайомих. Саме тому мені було дуже комфортно знаходитися в цьому місті.

 

Франківськ мені полюбився за те, що це дуже компактне місто, все знаходиться поруч. Я не витрачаю час на довгі поїздки на роботу, можу присвятити його власному дозвіллю. Івано-Франківськ дуже схожий на Харків, а ще мені імпонує ментальність людей. Франківчани люди добріші та простіші, завжди готові допомогти.

 

Раніше для проживання розглядав ще Львів, через те, що маю там родичів. Але поживши деякий час тут, планую залишатися назавжди. У Харків повертатися намірів не маю, адже знайшов тут все, що потрібно для комфортного життя. В близькому майбутньому планую покупку власної квартири. Оскільки в місті є великий вибір новобудов, це не складе для мене проблеми.»

 

Марія, 24 роки, SMM-спеціаліст

 

«Чому переїхала в ІФ? Це випадкова випадковість.

 

Тут моя сім’я придбала житло, яке ідеально підходило по плануванню, вартості та району розміщення. Забудівника знайшли по рекомендації друзів. Оскільки це був перший досвід купівлі нерухомості й повна оплата, то хотілося не турбуватися щодо того чи буде зданий будинок і, чи всі документи будуть отримані. Обрали найпопулярнішу компанію у місці та не прогадали. Вже почали планувати другу покупку, тільки в іншому ЖК.

 

Є великі сподівання на це місто, адже воно прогресивно та активно розвивається. Потрохи переймає європейський стиль невеликих міст. Є творче ком’юніті, розвивається сфера IT. Багато молоді обирають Франківськ для слоу лайв. І мені здається, що ті хто шукає і спокою, і водночас активного, веселого дозвілля буде комфортно почуватися у Франику.

 

В ІФ цікава культура відпочинку, спокійний ритм, колоритна галицька атмосфера, яка дуже відчувається у вихідні дні та свята. Близько до гір, тому можна організовувати відпочинок на природі. Крім того, у межах міста є гірська річка, в якій можна купатися, виходити на пікніки.

 

Тут значно дешевше проживання ніж у місті, де я навчалась. Невеликі відстані, тому можна добиратися пішки або ж на велосипеді (який я планую придбати в найближчому майбутньому)».

 

 

Івано-Франківськ – прекрасне місто, яке набуло популярності не тільки в українців, але і в іноземців. Це місто, яке багате на культурні та історичні набутки, мальовничі краєвиди та активний соціальний розвиток. Якщо ви досі задаєте собі запитання, чи варто переїздити в Франківськ, то ось 10 причин, які точно вас переконають:

 

1. Унікальний культурний дух. Франківськ, в минулому «Станіславів», славиться своєю різноманітною культурною спадщиною, де поєднуються українська, європейська та єврейська традиції. Місто володіє театрами, музеями, галереями та чималою кількістю культурних заходів, які збагачують життя місцевих мешканців. Ви знайдете заняття до душі й будете цікаво та різноманітно проводити своє дозвілля.

 

2. Природа та активний відпочинок. Розташований поруч Карпат, Івано-Франківськ має безліч можливостей для активного відпочинку та приваблює любителів трейлу. Зимою ви можете насолоджуватися гірськолижними курортами, а влітку – відпочивати на озерах, здійснювати походи в гори чи просто мандрувати місцевими селищами, адже вони мають чим здивувати.

 

3. Зручне розташування. Івано-Франківськ знаходиться в центральній частині західної України, що робить його ідеальним місцем для подорожей по різних регіонах країни та за її межі. Звісно, що повномасштабне вторгнення росії внесло корективи в туризм. В майбутньому з міста буде легко дістатися як і до східних областей, так і за кордон.

 

4. Місто має розвинену інфраструктуру, що включає сучасні медичні заклади, школи, університети, транспортні зв'язки та новий житловий фонд. У місті велика кількість новобудов, що робить його ще привабливішим для молоді.

 

5. Окремим пунктом варто виділити низьку вартість проживання. У порівнянні з іншими великими містами України, вартість проживання в Івано-Франківську досить доступна. Ціни на нерухомість, оренду житла та товари щоденного попиту приємно здивують багатьох.

 

6. Багато фінансових можливостей. Івано-Франківськ молоде місто, яке знаходиться в процесі розвитку. Це відкриває багато можливостей для кар'єри та малого й середнього бізнесу. Тому якщо амбіції дозволяють, то Франківськ з радістю зустріне вас з вашими ідеями.

 

7. Місто відзначається низьким рівнем злочинності та сприятливим середовищем для сімей з дітьми. Франківчани не бояться відпускати дітей самих в школу чи гуляти у дворі з друзями. Місто маленьке, і всі тут один одного знають.

 

8. Історичні пам'ятки та архітектура. Атмосфера міста заворожує та надихає. Не зважаючи на велику кількість новобудов, місто вміє берегти свою культурну спадщину. Тут збереглося багато пам'яток архітектури та утворилися громадські ініціативи, які займаються їх реставрацією. Вузькі вулички Івано-Франківська приховують безліч історій, якими з вами радо поділяться на благодійних екскурсіях.

 

9. Місто славиться своєю смачною галицькою кухнею та ресторанами, де ви можете насолоджуватися аутентичними стравами та гостинністю господарів. Й порції, вони тут велетенські. Не кожен подужає перше, друге і компот.

 

10. Люди. Місцеві відомі своєю відкритістю та приязністю. Попросивши допомоги в перехожих вам ніколи не відмовлять, а знайти нових друзів дуже легко. Достатньо почати відвідувати заходи, які вам до душі й ви одразу знайдете однодумців.

 

 

Івано-Франківськ безперечно заслуговує на третє місце в рейтингу найкомфортніших міст для життя. Тому якщо саме зараз ви у пошуку міста, в яке б хотіли переїхати - ласкаво просимо до Франківська!