Члени кооперативу звинувачують екс-сільського голову Угринова у махінаціях із землею

Люди прийшли до прокуратури з вимогою, щоб кримінальну справу, за час розслідування якої змінилося вже п’ять прокурорів, передали до суду. Громадяни нарікають, що йде просте затягування розслідування кримінальних справ.

18 серпня 2016 року члени гаражного кооперативу «Довга НИВА-2», що  знаходиться за адресою вул. Хіміків відвідали прокуратуру Івано-Франківської області. Прикарпатці кажуть, що в них відбирають землю за сфальсифікованими документами і звинувачують колишнього сільського голову РоманаТерешкуна.

В 1996 році був створений кооператив за пропозицією колишнього голови сільської ради Романа Терешкуна. Люди написали заяви на земельні ділянки, але в 2003 році, підробивши рішення сесії, домовившись із своїм адвокатом Гусаком, підробили рішення і розділили цю земельну ділянку 60 соток на 30 соток Гусаку дісталося, 20 соток – його сину і 10 соток він продав. 10 соток ми відсудили вже, а цих 50 соток ми вже вісім років (вже помінявся п’ятий прокурор)ніяк не можемо відсудити. Вже кримінальна справа по нашій землі була розслідувана. Пред’явлено підозру. Він ознайомився, але тепер долучили ще 2 кримінальні справи і далі триває дорозслідування”, – пояснив голова гаражного кооперативу “Довга НИВА-2Зіновій Вонс.

Прокурор Івано-Франківської області О. Стратюк офіційним листом на звернення Вонса, щодо правомірності дій посадових осіб Угринівської сільської ради, відповів, що у 2014 році вийшов Закон “Про прокуратуру”, згідно з яким вони представляють інтереси виключно держави, а інтереси юридичних, фізичних осіб ні.

«Установлено, що Богородчанським відділенням Надвірнянського відділу ГУНП України в області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадження щодо зловживання службовим становищем головою Угринівської сільської ради Терешкуном Р.Я. при виділенні земельних ділянок, видачі завідомо неправдивих рішень службовими особами Угринівської сільської ради та неправомірної передачі Угринівською сільською радою земельних ділянок на території ГБК «Довга Нива». Терешкуну Р.Я. 09 червня 2016 року повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364 КК України… відповідно до ст.2 ЗУ «Про прокуратуру» від 14.10.2014 органи прокуратури позбавлені права здійснювати наглядові функції та проводити перевірки, у т.ч. у сфері земельних відносин…», – йдеться у документі.

Але кримінальні справи були відкриті у 2012-13 рр. Так що Закон зворотньої дії не має. Тож на думку членів кооперативу прокуратура зобов’язана завершити ці справи, відкриті ще до нового Закону “Про прокуратуру”.

14059972_674785792662108_1690338969_o

 14012896_674785785995442_272906621_o

Зараз прокуратура відкидає та спростовує закиди щодо затягування розслідування.

«По одному із цих епізодів було оголошено підозру. Однак, було прийнято рішення, що оскільки ми не можемо розривати умисел дій, тому було прийняте рішення на оперативній нараді про те, що особи мають відповідати в тому об’ємі обвинувачення, який був їм оголошений на досудовому розслідуванні у прокуратурі Тисменицького району, і яке слухалося у Тисменицькому районному суді. На даний час тривають слідчі дії: строк досудового розслідування продовжений. Тобто, це не є елемент затягування, це зроблено для забезпечення об’єктивності. Є мета всі три провадження скерувати до суду», – запевнив начальник управління нагляду у кримінальному провадженні Валерій Мельничук.

Також в прокуратурі не знають, скільки часу ще триватиме досудове розслідування. Проте, запевняють, що роблять все в інтересах громади.