Будівництво на Івано-Франківщині протягом 2015 року: цифри, факти, статистика

У 2015 році будівельну діяльність здійснювали 1035 підприємств, із них 19 – великі і середні, 1016 – малі, з яких 901 – мікропідприємства. Як інформує головне управління статистики.

Будівельний комплекс Івано-Франківської області представлено як суб’єктами господарювання-юридичними особами, так і фізичними особами-підприємцями, частка яких у загальній кількості становить відповідно 52% та 48%.

Торік будівельні підприємства забезпечили виконання робіт в обсязі близько 1,3 млрд грн, що на 6,3% більше, ніж у попередньому році. За індексом будівельної продукції серед регіонів України область посіла 6 місце. Внесок будівельних підприємств у створення валової доданої вартості в області склав майже 8%.

Протягом минулого року та з початку поточного на території області прийнято в експлуатацію ряд об’єктів і потужностей, серед яких нафтова свердловина з розвідувального буріння, магістральний газопровід, об’єкти для потреб сільського господарства, торгові приміщення, заклади громадського харчування, берегоукріплювальні споруди, районна котельня, місцеві трубопроводи для транспортування газу, водопровідні та теплові мережі, телекомунікаційні споруди, автостанція, потужності з виробництва промислової продукції тощо.

Частка робіт, виконаних на будівництві інженерних споруд, становила 45% від загального обсягу, нежитлових будівель – 30%, житла – 25%.

На Івано-Франківщині активно ведеться житлове будівництво: у 2015 році прийнято в експлуатацію 856,2 тис.м2 загальної площі. Згідно з цим показником Івано-Франківщина посіла 4 місце серед регіонів України, в розрахунку на 1000 осіб постійного населення – 2 місце (прийнято 621 м2 проти 259 м2 в середньому по Україні).

Найбільша частка домогосподарств області, за даними вибіркового обстеження умов життя домогосподарств, має двокімнатне (36,5%) та трикімнатне (30,8%) житло, водночас, 8,6% сімей займає лише одну кімнату. Кожне третє із десяти домогосподарство нашого краю проживає в окремій квартирі, кожне сьоме із десяти – в індивідуальному будинку чи його частині..

Протягом минулого року та з початку цього року із об’єктів соціальної сфери прийнято в експлуатацію навчальне приміщення гімназії, дитячі дошкільні заклади, амбулаторно-поліклінічні заклади, санаторій-профілакторій, фізкультурно-оздоровчі комплекси, спортивні зали, автодром та інші об’єкти.

На території області ведеться спорудження об’єктів туристично-рекреаційного призначення, зокрема, готельних будівель (готелів, мотелів), відпочинкових комплексів та інших елементів туристичної індустрії.

Відділ прес-служби Івано-Франківської обласної державної адміністрації