6 років без обслуговування газових мереж. На Франківщині 6 тисяч багатоповерхівок не уклали договори


На Франківщині 6 тисяч багатоповерхівок не уклали договори про технічне обслуговування газових мереж.

 

Про це Суспільному повідомив начальник АТ "Івано-Фраківськгаз" Андрій Струк.

 

"На сьогоднішній день у 6 000 багатоповерхівок ніхто не обслуговує газові мережі. З них близько півтора тисячі – це багатоквартирні будинки, які взагалі не мають управителя та не створені ОСББ. Якщо брати місто Івано-Франківськ, то тут є близько 3 000 багатоквартирних будинків, де не проводиться технічне обслуговування, і близько 700 будинків, які не мають управителя, і де не створено ОСББ", – каже Андрій Струк.

 

За словами керівника, технічне обслуговування цих будинків припинилося ще у 2015 році. Це пов’язують із появою нових правил безпеки систем газопостачання, згідно із якими експлуатацію і забезпечення технічного обслуговування покладено безпосередньо на власників і балансоутримувачів будинків. Технічне обслуговування повинно проводитися зі спеціалізованою організацією на основі укладених договорів.

 

"Це стосується всіх мереж, аж до точки розмежування: це і фасадні газопроводи, і газові стояки. Тобто, якщо немає складених актів розмежування, а вони повинні бути складені, і немає укладених угод на технічне обслуговування, відповідно, ми не можемо їх обслуговувати", – розповів Андрій Струк.

 

Він пояснює, що невчасне проведення технічного обслуговування може призвести до виникнення різних аварійних ситуацій з непередбачуваними наслідками.

 

Найперше, що потрібно зробити таким будинкам, це скласти акт розмежування, після цього буде укладатися договір на технічне обслуговування з будь-якою газорозподільною компанією, що має відповідний сертифікат від Управління Держпраці.

 

Це окремий договір, який укладається на рік і сплачується за рік. Його вартість для кожного будинку буде різною, все залежить від протяжності мереж. У платіжку за розподіл газу ця сума не буде входити.

 

Також Андрій Струк наголосив, що в разі, якщо господар будинку вчасно не виконує технічне обслуговування, то розподіл газу на такі об’єкти припиняється.

 

До слова, в компанії АТ "Івано-Франківськгаз" пояснюють, що такі додаткові договори не варто плутати із договором про розподіл природнього газу.