Знайомимось з історичними будівлями Івано-Франківська: будинок на розі Січових Стрільців – Коновальця. ФОТО


Цей будинок розташований на розі вулиць Січових Стрільців та Коновальця. Його звели у ХІХ столітті, а через понад сто років відремонтували.

 

Розповідає Інформатор.

 

Будинок зведений у 1847 році та є пам’яткою архітектури місцевого значення. Його збудували на місці давнішого будинку. У 1880-90-х рр. власником будинку був Гайс.

 

У 1895 році комісія оцінювала, чи доцільно цей будинок знести. Тоді визначили, що споруда може стояти, пише історик Михайло Головатий у книзі “Пам’ятки історії та культури Івано-Франківська”.

 

Сама будівля має риси класицизму. Цегляна, двоповерхова, з двома вільними фасадами. Головний вхід з вулиці Січових Стрільців.

 

 

В середині 1990-х рр. будинок зазнав капітального ремонту. Цоколь облицьований мармуровою плиткою, дах перекритий гофрованою бляхою. Дах прорізаний великими люкарнами, їх не було раніше.

 

Зараз у будинку комерційні приміщення, зокрема, секс-шоп.

 

 

 

На фасаді у 1998 році встановили меморіальну дошку Євгену Коновальцю. Її автори – скульптори А. Басюк, I. Добровольський, архітектор П. Рибчак.

 

 

Євген Коновалець (1891 – 1938) – український військовий та політичний діяч, командир Січових Стрільців, голова Проводу українських націоналістів (1927), засновник та перший голова ОУН. Народився на Львівщині, помер у Нідерландах.

 

З грудня 1922 року перебував в еміграції. Оскільки він розбудовував ОУН, це викликало занепокоєння в радянської верхівки. 23 травня 1938 року Євгена Коновальця вбили – більшовики влаштували терористичний акт.

 

Вулицю назвали на честь Коновальця 10 лютого 1993 року. Він перебував у Станиславові в 1919 році в питанні підписання акту злуки.