Знайомимось з історичними будівлями Івано-Франківська: будинок на Чорновола, де жив художник Ярослав Лукавецький


Цей будинок на вулиці Чорновола розташований біля пологового будинку. Колись тут мешкав відомий художник Ярослав Лукавецький.

 

Повідомляє Інформатор.

 

Будинок № 49 звели у стилі історизму на початку ХХ століття. І належав він єврейці Сабіні Геллер. За совітів будинок націоналізували.

 

Одноповерховий, фасад має сім вікон. Вони оздоблені замковими каменями з масками левів та жінок.

 

 

У 1943-48 рр. тут мешкала сімʼя художника Ярослава Лукавецького, пишуть історики Ольга Максимонько й Лариса Поліщук у книзі “Пам’ятки історії та культури Івано-Франківська. Книга ІІ”.

 

У 1948 на споруду претендував племінник попередньої власниці Геллер, і Лукавецьких змусили залишити дім. Згодом там поселилася родина Когутяка.

 

 

 

У 1990-их рр південний фасад зблокували з одноповерховим переходом до корпусу пологового.

 

 

Меморіальна дошка, автор – скульптор Тимків. Бронза.

 

Ярослав Лукавецький – художник, архітектор. Народився 28 березня 1908 року в Снятині. Закінчив Коломийську гімназію та Краківську академію мистецтв. У 1936 поселився в Коломиї, відкрив власну художню школу. У 1939 переїхав до Станіслава, де брав участь у створенні Обласного товариства художників, а також був одним із засновників Гуцульського ансамблю пісні і танцю. У 1941-47 викладав рисунок у середній школі № 7.

 

У повоєнні роки був головним художником Станіславського драматичного театру. З підозрою в націоналізмі у 1951 його заслали у табори, а кращі твори реквізували. У 1957 році повернувся до Снятина.