Житло за борги: чи існує ризик втратити квартиру через комунальну заборгованість

У зв’язку з різким підвищенням вартості комнальних послуг і низькою платіжоздатністю населення чимраз гостріше постає проблема погашення таких боргів і часто ЖЕКи заявляють до суду щодо стягнення заборгованості в примусовому порядку. Одне із питань, яке в цьому випадку хвилює боржників – чи має право суд відібрати у людини житло за борги.

Заявити про несплату боргу постачальник послуг має право як при заборгованості у 3 гривні, так і при сумі у кілька тисяч. Відповідно – в обох випадках рішення суду кардинально відрізнятиметься. Якщо ж факт заборгованості є беззаперечним і сам отримувач послуг погоджується з обсягами пред’явленого боргу, суд зобов’яже сплачувати цю суму, проте можливими є варіанти відстрочки.При цьому про позбавлення людини житла не ідеться.

Результат пошуку зображень за запитом

Українське законодавство (Стаття 52 Закону України” Про виконавче провадження “) з цього приводу регламентує такі нормативно-правові рамки вирішення даного боргового конфлікту: якщо сума, що підлягає стягненню, не перевищує десяти розмірів мінімальної заробітної плати (12180 грн), звернення про стягнення єдиного житла боржника та земельної ділянки, на якій воно розташоване, не задовольняється. Погашення боргу може відбуватися за рахунок іншого майна боржника. Безпосередньо ж стягнення нерухомого майна (в тому числі квартири, будинки) фізичної особи застосовується за відсутності у боржника достатніх для покриття заборгованості коштів чи рухомого майна.

Стягнення житлового будинку або квартири, в якій боржник фактично проживає, проводиться в останню чергу (і тільки якщо заборгованість становить значну суму, тобто від 12 180 гривень).

Думку про те, що погрози ЖЕКу відсудити квартиру за борги є всього лише засобом впливу на недобросовісних платників, підтвердив у ефірі телеканалу NewsOne Міністр юстиції України Павло Петренко.

Результат пошуку зображень за запитом

Ніхто не буде позбавляти українців власності через несплату комунальних тарифів. Це черговий міф”, - зазначив політик.

За словами Петренка, завдяки системі субсидій питання про несплату комунальних послуг, а отже, й вилучення житла, взагалі не буде стояти.

Без рішення суду в принципі не можна забрати у когось приватну власність. За допомогою системи субсидій і підвищення рівня життя українців ми взагалі знімемо питання несплати по комунальних тарифах”, – підсумував він.

Нагадаємо, з 1 липня цього року в Україні підвищилися тарифи на тепло і гарячу воду. Пізніше було прийнято рішення про збільшення тарифів на холодну воду.

З 12 серпня в Україні офіційно набула чинності нова процедура встановлення тарифів на теплову енергію. Для частини жителів трьох міст України НКРЕКУ знизила тарифи на опалення і гарячу воду.