Житло класу еліт: міф чи реальність?

Чимало забудівників Івано-Франківська гордо заявляють, що саме їх будинок - це квартири елітного класу, але чи є так насправді?

У світі розрізняють чотири види нерухомості: економ, комфорт, бізнес-клас та еліт, але в Україні кожен вільний ділити ринок житла на класи так, як хоче. Саме тому розуміння суті цих слів може відрізнятись від загально прийнятого. Або, як каже президент Асоціації фахівців з нерухомості України Сергій Злидень, «У кожного забудівника свій бізнес і свій "еліт" в голові». Саме тому, Часто житло, яке забудівники називають бізнес-класом, в реальності виявляється багатоповерхівкою на 500 квартир, без належної соціальної інфраструктури, такої як дитячі садочки школи та зупинки громадського транспорту, та ще й далеко від центру.

В аналізі тенденцій ринку новобудов, який опублікувала ІАП «Столична нерухомість», можна прочитати, що за липень середні ціни житла економ-класу зросли на 1,4% (до 10 666 грн / кв. М), бізнес-класу знизилися на 0 , 69% (до 17 271 грн / кв.м), а еліт-класу – піднялися на 1,16% (до 25 974 грн / кв. м). Як бачимо, визначена класифікація скоротилась до трьох позицій.

Критерії оцінки житла.

З незапам’ятних часів серед ріелторів і підприємців пов’язаних з нерухомістю бродить така приповідка: ціна житла залежить від основного, на їх погляд критерію - місце розташування. Сюди належать, окрім, розташування в центральній частині міста, пішохідна доступність до найближчої автобусної зупинки, ​​наявність транспортних розв’язок, близькість до міських зон відпочинку, віддаленість від промислових зон і об’єктів, щільність забудови, наявність інфраструктурив мікрорайоні і соціальний статус сусідів по будинку.

Серед інших чинників які впливають на клас будинку це будівельні і технічні характеристики будівлі та її конструктивних елементів, облаштування будівлі та прибудинкової території, соціальна інфраструктура, матеріали та обладнання, технічна інфраструктура, організація управління та експлуатації.

То яке житло належить до елітного класу?

Така оселя повинна мати енергоощадні вікна, які економлять до 40 відсотків тепла взимку. Зазвичай у якісних квартирах встановлюють панорамні вікна, які покращують природне освітлення житла.

У Івано-Франківську, як і в інших великих містах України, відчутно бракує місць для паркування. У більшості сімей є автомобіль, до того ж не один. Обов’язкова вимога до елітного житла — одне паркомісце на одну квартиру. Підземні та багаторівневі паркінги допомагають зекономити площу. Ліфт за стандартами бізнес-класу має опускатись у зону паркування.

Крім цього елітний клас передбачає посилені заходи безпеки. Мешканці таких будинків відчувають себе та свої квартири захищеними. Зазвичай житловий комплекс закритий від доступу випадкових людей. Для будинків цього класу притаманна невелика кількість поверхів, до 15.

Високі екологічні стандарти є невід’ємною нормою для житла класу еліт. Наприклад, в оселях нижчого рівня якості використовують як перекриття бетонні плити, то у елітному будинок зводять монолітом, використовуючи цеглу. Для якісної звукоізоляції квартири одна від одної відділяють не лише цегляними перегородками, а використовують також спеціальні шумопоглинальні матеріали.

Згідно таких стандартів житло елітного класу В Івано-Франківську будує будівельна компанія  Мельник, і всі будинки класу  еліт, ціє компанії відповідають вище згаданим параметрам. Тому можна вважати Івано-Франківськ містом де забудівники дотрумуються світових стандартів щодо поділу житла на класи.

Читайте також: Новий грандіозний проект будівельної компанії "Мельник" у Коломиї

 

Вікторія Гончаренко