За минулий рік франківців оштрафували на понад 380 тис. грн за порушення правил будівництва


За минулий рік в Івано-Франківську до Управління з питань державного архітектурно-будівельного контролю надійшло 410 звернень, які стали підставою для здійснення позапланових перевірок.

 

Про це під час засідання виконкому повідомила перша заступниця міського голови Вікторія Сусаніна, пише Ратуша.

 

Основними питаннями, які порушуються у зверненнях громадян є: самовільне будівництво будівель та споруд; реконструкція наявних об’єктів житлової та громадської забудови; зміна функціонального призначення приміщень без документів, що надають право на проведення таких робіт; порушення вимог добросусідства та умов суміжного проживання, внаслідок здійснення самовільного будівництва та робіт з реконструкції.

 

За словами Сусаніної, у 2021 році управління здійснило 54 позапланових перевірки дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності при здійсненні підготовчих та будівельних робіт.

 

За результатами проведених позапланових перевірок за період з січня до 15 вересня винесли 28 постанов про адміністративні правопорушення та 4 постанови щодо юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. А також наклали штрафні санкції на загальну суму 380 070 грн.

 

Також, працівниками Управління проводяться заходи щодо виявлення фактів самочинного будівництва на території Івано-Франківської міської ради та надаються роз’яснення і консультації суб’єктам містобудування щодо виконання вимог приписів, спрямованих на усунення виявлених порушень, – зазначила Сусаніна.

 

Управління бере участь у 23 судових справах щодо оскарження рішень, винесених за їх наслідками, з яких, протягом звітного періоду, 6 судових проваджень – відкрито.

 

Крім того, за звітний період управління внесено до Єдиного реєстру документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт 726 документів дозвільного характеру.

 

Разом з тим, видали 39 сертифікатів відповідності закінчених будівництвом об’єктів на загальну суму 346 592 грн.