Які квартири українці частіше купують в іпотеку

Українці найчастіше купують в іпотеку 1-2-кімнатні квартири, гасячи кредит за 5-10 років, а банки збираються поступово знижувати процентну ставку.

В Україні іпотечні кредити найчастіше беруть на 1-2-кімнатні квартири на максимальний строк – до 20 років. А погашають їх за 5-10 років.

 

Сьогодні іпотечні банки пропонують кредити в середньому під 22-24% річних. Часто на перші 1-5 років кредитування можна отримати фіксовану пільгову ставку. Вона в середньому на 3-5% менше. При цьому українці не поспішають брати іпотечні кредити. В аналогічний період минулого року попит був більше.

 

Правда, середній розмір позики збільшився з 450 тис. грн. до 580 тис. грн. В іпотеку купується лише 3% житла Сигналом зниження ставок також стало квітневе зменшення Нацбанком своєї облікової ставки з 18% до 17,5%. Задають тренд й великі банки, які вже заявили про зниження ставок за депозитами. В таких умовах, кажуть експерти, протягом 3-4 місяців цілком можна очікувати повсюдне зменшення вартості іпотеки.

 

«В окремі місяці минулого року частка іпотечних угод сягала 11% загальної кількості куплених квартир. Однак іпотечний потенціал реалізується тільки в умовах стабільної економіки та доходів населення. Ще одна умова: річні ставки протягом тривалого часу повинні бути нижче рівня девальвації гривні, а рівень інфляції повинен бути стабільно низьким», – пояснює гендиректор компанії «Укрбуд Девелопмент» Сергій Бурлаков

 

Джерело