єОселя працює: новий етап фінансування програми розпочнеться вже цієї весни


Програма доступного іпотечного кредитування єОселя продовжує свою роботу. Девʼятсот тридцять девʼять українських родин вже придбали власне житло.

 

Усі вони - представники критично важливих для держави професій: військовослужбовці ЗСУ за контрактом, правоохоронці, медики, вчителі та науковці. 

 

Наразі компанія “Укрфінжитло” спільно з урядом та Міністерством економіки зокрема, працює над залученням додаткового фінансового ресурсу для єОселі. Вчора, 14 березня, на засіданні Кабінету Міністрів України відбулося погодження і затвердження стратегії та фінансового плану “Укрфінжитла”.

 

Це дозволить розпочати процес залучення додаткових коштів, у тому числі, на відкритому фінансовому ринку. Наступні етапи передбачають отримання кредитних пропозицій та їх погодження Міністерством економіки та Міністерством фінансів. Як тільки відповідні процедури будуть завершені, “Укрфінжитло” зможе отримати грошові кошти для видачі наступних траншів банкам-партнерам єОселі.  

 

Ініційовано також окремі законодавчі зміни до Податкового кодексу України, що може збільшити обсяг коштів для подальшого розвитку програми. Постійно проводиться й робота з міжнародними організаціями та фондами для налагодження взаємовигідної співпраці. 

 

Нагадаємо, наприкінці січня цього року наявні кошти єОселі були повністю розподілені між банками-партнерами.

 

Незважаючи на це, з того часу видано понад 110 кредитів на майже 160 млн грн. Більшість позичальників - понад 80% - традиційно представляють категорію військовослужбовців ЗСУ за контрактом та правоохоронців. Останнього тижня ще три родини отримали омріяне житло.

 

Крім цього, понад 23 тисячі громадян подали заявки від початку роботи послуги у мобільному застосунку Дія. Зважаючи на такий високий попит та бажання громадян придбати власне житло на пільгових умовах в різних регіонах України, держава робитиме все для продовження успішної роботи єОселі та розширення кількості її потенційних учасників. Відтак, у 2023 році планується збільшити перелік категорій громадян, які зможуть отримати кредит на власне житло за фіксованою ставкою 7% річних. 

 

Програму доступного іпотечного кредитування реалізують Міністерство економіки України спільно з Мінцифрою та ПрАТ “Укрфінжитло”.