Як узаконити самобуд: Мінрегіон розписав покрокову процедуру

Українські чиновники нарешті визначилися, як в країні буде працювати легалізація самобудів - за продовження терміну амністії Верховна Рада проголосувала ще в березні, однак детальний порядок її проведення Мінрегіон оприлюднив тільки зараз.

Скористатися акцією зможуть ті громадяни, чиї житлові будинки, дачні будівлі, включаючи господарські, були зведені в період з 5 серпня 1992 по 9 квітня 2015 року та мають загальну площу не більше 300 кв. м. Під амністію також потрапляють і сільськогосподарські площі, але зведені до 12 березня 2011 року. Причому право на амністію не обмежена часовими рамками - легалізувати незаконні будови можна буде коли-завгодно, пише Ubr.ua.

  

За логікою чиновників, процедура амністії повинна бути максимально простою. На ділі вона складається з 5-ти етапів:

Проведення технічного обстеження незареєстрованої споруди;

Подача в орган державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК) пакета документів: заяви про прийняття об'єкта в експлуатацію; декларації про його готовність до експлуатації; звіту про проведення технічного обстеження; копії документа, що підтверджує право власності на земельну ділянку; копії технічного паспорта;

Отримання протягом 10 днів дозволу ДАБК на узаконення об'єкта;

Присвоєння поштової адреси на самобуд в місцевих органах влади;

Реєстрація майнових прав на будинок у держреєстратора;

 

Директор департаменту нормативно-правового забезпечення ДАБІ Сергій Шевченко пояснив, що закон не передбачає ніяких платежів на користь держорганів в рамках процедури легалізації. Але справа в тому, що в процесі беруть участь не тільки чиновники.

 

Як випливає з проекту наказу Мінрегіону, технічне обстеження проводиться суб'єктом господарювання або ФОП, який має в своєму складі виконавців з кваліфікаційним сертифікатом.

 

«Компанії, які будуть проводити технічне обстеження і готувати звіт, це, як правило, колишні БТІ. Але не обов'язково, це можуть бути і приватні організації, сертифіковані Мінрегіоном. Ніхто не примушує йти до когось одного. В країні таких організацій сотні, може бути, тисячі », - пояснив Шевченко.

 

Але незважаючи на конкуренцію, ціна такої послуги відверто кусається. За документи, без яких ніяк не обійтися, доведеться заплатити від 1000-1500 до 10-15 тис гривень в залежності від площі самобуду.

 

Важливо розуміти, що правом безкоштовного легалізації можуть скористатися тільки власники земельних ділянок, на яких зведений будинок. Власники неприватизованих або оформлених не до кінця наділів скористатися послабленням не зможуть. Немає ніяких поблажок і для багатоквартирних будинків.

 

У Держархбудінспекції пояснили, що накладати штрафи за незаконні будівлі не будуть, хоча формально нове положення штрафувати не забороняє. За словами Сергія Шевченка, штраф може бути накладений тільки після того, як за чиєїсь скарзі на об'єкт виїхали представники органів архітектурно-будівельного контролю, перевірили об'єкт і встановили його незаконність. Однак якщо власник вже подав заявку на оформлення самобуду, то штраф не накладається. Добровільне звернення до органів ДАБК також не спричинить ніяких санкцій до власника.

 

Особливістю нового порядку є той факт, що амністія не має «терміну придатності». Пройти процедуру можна в будь-який час. Тобто прямої мотивації робити це у власників незаконних споруд прямо зараз, звичайно, немає. Легалізувати самобуд доведеться тільки в разі здійснення будь-яких нотаріальних дій - продаж, дарування.