Як обирати квартиру на вторинному ринку, щоб отримувати прибуток — думка експертки


Тридцятого жовтня у Києві відбулася конференція, присвячена інвестуванню, Жити на відсотки.

 

Під час цієї конференції керуючий партнер KDU Realty Group, аналітик, інвест-консультант та фахівець з операцій з нерухомістю Олена Маленкова розповіла, як заробляти на нерухомості без ризиків та як обрати квартиру, щоб отримати прибуток.

 

За її словами, хоча первинний ринок нерухомості має вищу маржинальність і відповідно більший прибуток, інвестування у вторинний ринок пов’язане з мінімальними ризиками.

 

Олена зазначила, що на ринок нерухомості вплинули дешеві кредити, які до цього були недоступні в Україні, та локдаун. Водночас на сьогодні прибуток від довгострокової оренди у Києві в середньому становить 35-55%, а в деяких місцях навіть 120%. Мінімальний прибуток може складати 7,5-8%.

 

Про що варто пам’ятати, щоб отримати прибуток:

 

  • варто визначитися з бюджетом та додати до цієї суми ще 20% на ремонт квартири;
  • визначитися з цільовою аудиторією для оренди;
  • визначитися з локацією;
  • зважати на кількість кімнат. Наразі на ринку популярні двокімнатні квартири, так звані “євро-двокімнатні квартири”, або перебудовані двокімнатні квартири з двома спальнями й вітальнею, поєднаною з кухнею;
  • звертати увагу на транспортну розв’язку. У великих перенаселених містах зі щільним трафіком зручніше добиратися громадським транспортом, зокрема метро;
  • завжди звертати увагу на ціну. Найнижча ціна та найпривабливіша ціна з більшою ймовірністю вказує на фейкове оголошення.

 

Щодо рентабельності, Олена зазначила, що зараз також гарний прибуток приносить комерційна нерухомість у передмісті.

 

Вона навела приклад підприємців, які придбали приміщення площею 300 кв. м під Києвом, розділили його на невеликі приміщення по 100 кв. м та здали їх по 50 дол. за 1 кв. м.

 

За матеріалами Finance.UA