Володимир Ідак: Коштів з бюджету недостатньо, щоб реставрувати всі об’єкти культурної спадщини міста


Головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини Департаменту містобудування та архітектури Володимир Ідак розповів, що 13 травня 2021 року у Львові відбулось судове засідання на якому вперше, з нам відомих, розглядалось питання відповідальності за нанесену матеріальну та моральну шкоду пішоходу, спричинену падінням декоративного фрагменту фасаду багатоквартирного будинку – пам’ятки архітектури.

 

Відповідальними за неналежне утримання багатоквартирного будинку суд визнав його співвласників зі стягненням коштів за заподіяні збитки.

 

Таким чином суд встановив повну відповідальність за утриманням майнового комплексу – багатоквартирного будинку – за його співвласниками.

 

При цьому жодні комунальні міські організації не були визнані стороною процесу, оскільки багатоквартирні житлові будинки зняті з балансового обліку комунальних організацій і передані в приватну власність.

 

«Станом на сьогодні, маючи розуміння своєї відповідальності за утримання свого приватного майна, а також з огляду і на згаданий прецедент, активізувалась діяльність власників квартир та нежитлових приміщень багатоквартирних будинків в питаннях проведення реставраційних ремонтів балконів, карнизів, фасадів тощо», – каже Володимир Ідак.

 

За словами архітектора, свою роль відіграла показова робота – виконання реставраційних робіт з відновлення аварійної огорожі будинку на вул. Короля Данила, 1. Результат роботи майстрів (ТОВ «ЕКСКЛЮЗИВБУД ІФ») по реставрації став зразком було/стало і хорошим прикладом для наслідування відповідної роботи.

 

«Так зараз за кошти приватних власників проводяться реставраційні ремонти окремих аварійних елементів будинків на вулицях Січових Стрільців, 7, Бельведерській, 17. Готуються до проведення робіт співвласники будинків на вулиці Гетьмана Мазепи, 30, Вагилевича, 10, Гординського, 9 та інші. За приватні кошти проведена реставрація фасаду будинку на вулиці Леся Курбаса, 8, – розповідає Володимир Ідак. – Проте існує і зовсім протилежний погляд на речі: паралельно з цим співвласники будинку на вулиці Шевченка, 72 надсилають листи в міську раду з вимогою проведення реставрації фасаду їх будинку за кошти з міського бюджету. При цьому не роблять жодних спроб організувати самостійно реставраційний ремонт свого майна. Натомість щиро вважають, що сам факт звернення з вимогами зробити ремонти чи реставрацію в разі чого зніме з них юридичну відповідальність за наслідки і чарівним чином перекладе на чужі плечі».

 

Коштів міського бюджету далеко не достатньо щоб провести реставрацію всіх об’єктів культурної спадщини міста.

 

Роботи з реставрації за бюджетні кошти були проведені на окремих знакових об’єктах міста.

 

Тож зараз головний вектор розгортання реставраційної діяльності у місті слід зорієнтувати на виконання робіт з залученням коштів співвласників багатоквартирних будинків, а не за виключно кошти міського бюджету.