Власна квартира. Як молодій людині отримати житло?

Експерти аналітичного центру «Благо» Будівельна компанія "Благо" досліджували стан ринку житлової нерухомості в Івано-Франківську та моменти пільгового придбання житла для молоді.

Держава має дієві механізми підтримки молодіжного житлового будівництва, так звані програми доступного житла та іпотечного кредитування у гривні.

Однак вони реалізуються не сповна, враховуючи дефіцит бюджетних коштів. Тому так багато квартирних поневірянь, особливо враховуючи непідйомні на даний час валютні кредити, девальвацію гривні та різкі інфляційні коливання.
У 2013-2015р.р. держава надала пільгову кредитну допомогу 4218 сім'ям. В житловому масиві "Паркова алея" за державною програмою Доступне житло в 2011-2014р.р. реалізовано квартир загальною площею 5087,7 кв.м.

Зараз у Державному фонді сприяння молодіжному житловому будівництву зареєстровано 11500 молодих сімей, які прагнуть отримати пільговий кредит. Це 30% від загального обсягу людей, які перебувають на квартирному обліку.
Сьогодні ж ціни недоступні для більшості громадян. Як можна здешевити житло? Передусім - зменшити податкове навантаження на забудовників та переглянути державні будівельні норми, які такі ж застарілі, як і Житловий кодекс. Це дасть змогу здешевити квартири і затвердити сучасні норми з енергозбереження.

Водночас слід модернізувати державні житлові програми шляхом збільшення обсягів їх реалізації коштом бюджетів всіх рівнів, а також залучення альтернативних джерел фінансування програм - коштів іноземних інвесторів.
Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву працює над підвищенням ефективності житлових програм. У тісній комунікації з громадськими організаціями, профільними державними органами, будівельниками, аналітичними установами розробляються основні напрямки нової стратегії розвитку житлових програм як основної складової державної житлової політики.

Варто переглянути застарілі норми, через які виникають проблеми з реалізацією житлових програм. Наприклад, вимога обов'язкового перебування на квартирному обліку. Перегляд цієї норми дозволить скористатися державними житловими програмами молоді, переселеній з території проведення АТО. Для учасників програми пільгового кредитування квартирну чергу взагалі доцільно скасувати.

У співпраці із забудовниками Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву подав до Верховної Ради законопроект №4081 "Про внесення змін до статті 4 закону "Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва". Мова йде про усунення перешкод для реалізації державної житлової програми "70% на 30%".

Пропонується, крім загального розміру державної підтримки - 30% від вартості житла, що купується, - змінити її розмір залежно від категорії громадян. Для учасників АТО та їх родин пропонується відшкодовувати з державного бюджету 50% вартості житла, для інших категорій - черговиків - 30%.
Варто переглянути відсоткову ставку за користування пільговими кредитами на придбання житла, що надаються виконавцем державної цільової програми будівництва (придбання) доступного житла - Держмолодьжитло - з 3% до 10% задля зменшення інфляційних навантажень на держбюджет.

 На даний момент компанія «Благо» співпрацює з Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву та надає можливість молодим людям придбати квартиру в Івано-Франківську за пільговими умовами.