Виступають проти забудови зеленої зони: франківці провели толоку біля міського озера


Понад пів сотні людей зібралися 31 серпня на толоку біля міського озера в Івано-Франківську. Вони прибирали зелену поблизу вулиці Романа Гурика.

 

Люди виступають проти будівництва на цьому місці реабілітаційного центру, натомість хочуть облаштувати парк ветеранів, розповів кореспондентці Суспільного учасник толоки, ветеран Сергій Янчук.

 

"Ентузіастів було багато, і вже кілька днів, як тут прибираємо. Сьогодні ми домовилися, що всі гуртом (оскільки вихідний день, і люди вже не на роботі) прийдемо, приберемо, покосимо. Мені шкода, що в центрі міста є така настільки запущена ділянка. Таке враження, що навмисно запустили, аби люди не мали можливості прийти, відпочити", — каже Сергій Янчук.

 

Франківка Ірина Гайова розповідає, що на цій зеленій зоні відпочивали п'ять поколінь її родини – бабуся, батьки, вона, її діти та внуки. Тож жінка дуже б хотіла, щоби цю територію зберегли незабудованою. Вона вважає, що реабілітаційний центр для ветеранів варто побудувати в іншому місці.

 

"У 1962 році моя бабця переїхала у Франківськ із села. Вона дуже сумувала за селом. І вона завела качок, вона сюди водила їх годувати. Ми тут недалеко живемо. Поруч — три садочки, дві школи. Коли я вчилася в школі, ми сюди ходили відпочивати на групі продовженого дня, гралися на цих вербах. Їх уже майже вирубали. На уроках фізкультури ми сюди ходили, на лижах бігали", — згадує Ірина Гайова.

 

Ветеран Андріан Волгін говорить, що наразі відкритий збір на облагородження цієї території. Вже зібрали 19 тисяч гривень. Він не підтримує рішення міської ради від 2 серпня, яка проголосувала за інвестиційний проєкт на цій території, що передбачає будівництво реабілітаційного центру для військових.

 

"Ми будемо робити цю ділянку для того, щоб тут відпочивали мами з дітьми, щоб тут гралися з домашніми собаками. Тобто ми хочемо, щоби влада зрозуміла, що таке рекреаційна зона і що таке відпочинкові зони біля міського озера. Не треба все стелити бруківкою — люди хочуть коц постелити й полежати, спокійно відпочивати", — говорить Андріан Волгін.

 

Учасник толоки Дмитро Круглик каже: вихідні хотів би проводити на міському озері, а не виїжджати за місто. Тому він відстоює збереження зеленої зони.

 

"Мені здається, що цьому має насамперед передувати обговорення. Одні захищають одну позицію, інші — другу. А міська рада просто дивиться на це ніби з боку: ну, побачимо, до чого це призведе", — говорить Дмитро Круглик.

 

На території біля озера також розміщені таблички з фотографіями військових. Телефоном у коментарі Суспільному військовослужбовець Руслан Колішенко розповів, що він зі своїми побратимами встановив їх 23 серпня. На світлинах — люди, які підтримують на цій ділянці будівництво реабілітаційного центру.

 

"Ми — за будівництво там реабілітаційного центру. Не так, як говорять активісти, що на площі 4 гектари. Вони чомусь об'єднують дві ділянки. Ми кажемо про ділянку, яка пролягає повз озеро — це 1,1 гектара. Я минулої акції декларував і декларую це ще раз: там не буде жодної житлової забудови. Я це підтвердження отримав від забудовника, який розпоряджається тією ділянкою. І я особисто буду контролювати, щоб там не було житлової забудови. У випадку, якщо вона там з'явиться, я стану на бік активістів, і знесемо забудову", — запевняє Руслан Колішенко.