В Україні зміняться правила обліку газу: що це означає для споживачів


За пів року в Україні перейдуть на європейські стандарти обліку газу. Звичних усім кубометрів газу уже не буде. Минулого тижня Верховна Рада ухвалила закон №2553 щодо запровадження на ринку природного газу обліку і розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії.

 

Як повідомили в пресслужбі ТОВ "Івано-Франківськгаз Збут" перехід від кубометрів до кіловат-годин означає, що споживачі сплачуватимуть за кількість спожитої енергії, а не за обсяг газу.

 

Представники компанії кажуть, що підрахунок обсягів газу в енергетичних одиницях використовується майже в усьому світі.

 

Оскільки, при підрахунку газу в кубометрах не враховується калорійність палива, через що в деяких регіонах на ті самі цілі може знадобитися різний обсяг. Після переходу на енергоодиниці платити доведеться лише за кількість спожитої енергії, а не за обсяг газу.

"Важливо розуміти, що при підрахунку газу в кубометрах не враховується його калорійність, тобто кількість енергії (тепла), що вивільняється при згоранні. Калорійність газу в різних регіонах країни відрізняється. Наприклад, за даними Оператора ГТС, якість газу у жовтні та вересні на Прикарпатті була найвищою в Україні. Тому прикарпатці витрачали менше часу на те, аби закип’ятити чайник, на відміну від, наприклад, жителів сусідніх Закарпаття чи Буковини", - зазначає Юрій Пилипів, директор ТОВ "Івано-Франківськгаз Збут".

 

Зміни у законодавстві покликані забезпечити, щоб споживач сплачував за кількість отриманого тепла (кВт⋅год), а не обсяг спалених кубів.

 

 

Коли споживач відчує зміни?

 

Закон передбачає перехід до методики обчислення в кіловат-годинах з 1  травня 2022 року. Ще низка норм вступить в дію лише з 1 травня 2023 року.

 

У перехідному періоді здійснюватиметься паралельний облік газу в кубах і в енергоодиницях, оскільки лічильники споживачів фіксують обсяг використаного ресурсу саме у кубах.

 

Хто за що відповідатиме?

 

Споживач і надалі щомісяця буде передавати показання лічильника в кубічних метрах Оператору ГРМ (по простому колишнім облгазам). Оператор відповідатиме за переведення спожитого обсягу газу в кубах в обсяг спожитої енергії. Перерахунок здійснюватиметься за затвердженою НКРЕКП формулою.

 

Дані про споживання Оператор ГРМ вноситиме до особистого кабінету споживача, відображатиме у квитанції та передаватиме на платформу Оператора ГТС, де здійснюватиметься паралельний облік газу і в кубічних метрах, і в енергоодиницях.

 

Постачальники отримуватимуть дані про спожитий ресурс в енергоодиницях і здійснюватимуть нарахування саме за кількість спожитої енергії. У квитанції постачальника вже буде зазначена ціна не за куби, а за енергоодиниці.

 

Що це означає для споживачів на практиці?

 

Отримавши інформацію про вартість енергії від споживання газу та електрики в однакових одиницях виміру, споживач зможе об'єктивно порівняти та обрати, яке джерело енергії (газ чи електрику), зважаючи на ціни на ринку, йому вигідніше використовувати в даний проміжок часу.

 

Також дані зміни покликані усунути несправедливість в оплаті за газ різної калорійності. На думку законотворців - це дозволить зменшити витрати споживачів від використання газу нижчої калорійності.