В Україні заборонили використовувати у будівництві азбест

Відповідний наказ «Про безпеку і захист працівників від шкідливого впливу азбесту та матеріалів і виробів, що містять азбест» міститься на сайті Міністерства охорони здоров’я України.

Мета прийняття наказу - захист здоров'я працюючих та населення через зниження рівня захворюваності та смертності від хвороб, викликаних впливом азбестовмісного пилу. Ухвалення документу дозволить привести нормативно-правові акти МОЗ України у відповідність до міжнародного та європейського законодавства.

 

За даними ВООЗ у всьому світі в даний час приблизно 100 тис. осіб вмирає щорічно від хвороб, викликаних дією азбесту. Як свідчать наукові дослідження європейських, українських та російських учених, використання азбесту та продукції, в якій він міститься, може стати причиною таких захворювань як азбестоз, мезотеліома та рак легенів.

 

На основі результатів всебічних наукових досліджень канцерогенних речовин Міжнародне агентство з вивчення раку при ВООЗ віднесло азбест до першої, найбільш небезпечної категорії сполук зі списку речовин-канцерогенів, для яких існують достовірні відомості про їх шкідливість для людини. Також азбест спричиняє професійні захворювання на рак гортані, бронхів і легенів, на рак яєчника, а також на злоякісну мезотеліому плеври, очеревини, перикарда.

 

Основними споживачами азбесту в Україні є азбестоцементна та азбестотехнічна галузі. В Україні існує 7 підприємств, які виготовляють вироби з використанням хризотилового азбесту. На зазначених підприємствах працює близько 4 тис. осіб. В Україні є виробники, які вже налагодили виробництво шиферу без застосування азбесту.