В Україні хочуть скасувати оплату пайової участі для забудовників

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України має намір скасувати на законодавчому рівні сплату забудовниками пайової участі в місцеві бюджети.

“Законодавство дає право муніципалітетам самостійно визначати ставку пайової участі – це стимулює конкуренцію міст за залучення інвестицій. Але, на мою думку, настав час на законодавчому рівні скасовувати пайову участь”, – сказав віце-прем’єр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

 

Він пояснив, що Мінрегіон розглядає можливість впровадження механізму обліку вартості побудованих міською владою інженерних мереж в ціні земельної ділянки, що на аукціоні.

 

“Органи місцевого самоврядування в рамках децентралізації отримали додаткові кошти, в тому числі від податку на нерухоме майно, частина яких може бути спрямована на розвиток житлового сектору і будівництво інженерних мереж. Тепер стоїть питання залучення інвестора. Якщо місто пропонує йому працювати з готовими інженерними мережами, то на конкурсі зможе вказати ціну з урахуванням їх вартості. Тоді це буде абсолютно прозора система”, – зазначив Г.Зубко.

 

На його думку, пайова участь є величезним фінансовим навантаженням на забудовника і покупця житла.

 

Крім того, її скасування дозволить Україні просунутися в рейтингу Doing Business.

За матеріалами Інтерфакс-Україна