В Угорниках відновлюють дамбу, що постраждала після червневої повені


Почалися відновлювальні роботи на дамбі, що захищає село Угорники від Бистриці Надвірнянської. На початок реконструкції завітали міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, сільська голова Угорників Любов Атаманчук та депутат міської ради від цього округу Роман Онуфріїв.

 

Любов Атаманчук каже, що серйозні проблеми почалися в 2018 році. Тоді через сильні опади в горах, вода вночі підмила та зсунула угорницьку дамбу.

 

«Одразу ж ми звернулися з проблемою до міського голови і сюди завезли великогабаритний камінь для екстренного укріплення. Тимчасово воно захистило сільськогосподарські угіддя і житлові будинки», – каже Любов Атаманчук.

 

Але відновити споруду повністю село не могло ні за кошти села, ні з підтримкою міського бюджету. Адже вартість робіт з реконструкції – 12 мільйонів гривень. Втім, місто зайнялося документацією на відновлення.

 

«З того часу встигли зробити проект, пройти експертизу і знайти кошти на реконструкцію. Хочу від імені мешканців Угорників подякувати за те, що цю серйозну проблему вирішують. Реакція була швидка і сподіваюся, що незабаром матимемо повністю відновлену та укріплену дамбу», – каже сільська голова.

 

Василь Логаза, виконавець робіт будівельної фірми «Грандтавербуд» каже, що першим ділом роблять прокоп довжиною 570 м і шириною по дну ріки 40 м. Це відведе воду на інший берег і будівельники матимуть змогу робити роботи. Потім побудують перемичку 65 м довжиною і 6 метрів шириною. У разі, якщо почнеться повінь, це не дозволить “знести” незавершені роботи.

 

Потім зроблять призму з негабаритного каменю і по ньому покладуть спеціальні ящики. А зверху – бетонні плити. Проект розрахований на тривалість в 4-5 місяців.

 

«У нас в країні часто трапляється так: потрібно, щоб сталася надзвичайна ситуація, щоб почалася робота. Остання повінь принесла багато шкоди по нашій області і принесла великі збитки. Дякую швидкому реагуванні сільської голови та підрозділів міськвиконкому, підготували всі необхідні документи і, відповідно, почалася робота», – говорить депутат міської ради Роман Онуфріїв.

 

Він також підкреслює, що держава мала б супроводжувати такі великі об’єкти постійно. І діяти на випередження повеней.

 

«12 мільйонів гривень на реконструкцію надійшло із державного бюджету. Тож хочеться подякувати за це голові облдержадміністрації Віталію Федоріву та Прем’єр-Міністру України Денису Шмигалю. Окрім дамби в Угорниках плануємо зробити ще й дамбу в Микитинцях Івано-Франківської ОТГ. Ці проблемні ділянки ще одну повінь би не пережили, тож важливо, що зараз ми маємо можливість їх зробити. Тож вирішуємо проблеми спільними зусиллями. Дякую сільські голові Любові Атаманчук та депутату міської ради Роману Онуфріїву. Бо завдяки їхньому контролю і постійній роботі з укріплення дамби, її не прорвало. Так ми дотягнули до моменту, коли можемо оновити її повністю: змінити русло річки і укріпити споруду, щоб було на роки», – підкреслив міський голова Руслан Марцінків.

 

Також він висловив сподівання, що невдовзі від держави надійдуть кошти і на будівництво дамби біля нового мосту на Пасічну.