В мікрорайоні "Княгинин" освятили пам'ятний знак загиблим підпільникам ОУН


В Івано-Франківську у мікрорайоні «Княгинин» освятили місце пам’яті діячів молодіжного націоналістичного підпілля. Реконструкцію та спорудження місця пам’яті діячів молодіжного націоналістичного підпілля здійснила будівельна компанія «Спілка забудівників», яка зводить у мікрорайоні житловий комплекс.

 

Ідею підтримала Івано-Франківської міська рада.

 

 

«Нам випала велика честь – жити у вільній державі, тому обов’язок кожного – цінувати та берегти її. Завдяки цьому подвигу та тисячам і сотням інших ми показали світові що український народ є нацією, із великою традицією державотворення. Внаслідок цієї боротьби ми не підкорилися волі загарбнику і дали великий поштовх для наступних подій – опісля цього були уже шістдесятники, відродження Незалежності 1991 року. Без цієї боротьби до нас би не дійшла правда про УНР, ЗУНР, Голодомор, УПА які десятиліттями активно замовчувалися. Врешті решт і теперішні військові дії на Сході України є прямим доказом цього. Ми повинні знати, пам’ятати і вшановувати наших героїв», - переконані у компанії.

 

У повоєнні часи, у другій половині 1940-х років на Княгинині діячі молодіжного націоналістичного підпілля ОУН створили підпільну групу під назвою “Печера” і видавали друком пропагандивні листівки та брошури. Їх передавали в підпілля і поширювали серед місцевого населення і повстанців.

 

 

72 роки тому у вербну неділю, 6 квітня 1949 року після викриття криївки під одним із господарських приміщень в мікрорайоні Княгинин відбувся останній бій молодих патріотів. Аби не потрапити до руки агентів держбезпеки, вони покінчили із життям.

 

 

Останню кулю залишили для себе члени відділу надрайонного проводу ОУН Ганна Сміжак «Ягідка», їй було 22 роки, Ганна Соколовська “Іванка”, їй було 24 роки та Василь Гросберг “Зенко”, йому було 24 роки.

 

 

Нагадаємо, житловий район «Княгинин» активно та успішно розбудовується, тут вже споруджено 8 секцій. БК «Спілка забудівників» будує вчасно та якісно, керуючись правилом «Наш пріорітет - ваша довіра»