В Івано-Франківську прогнозують бум на ринку нерухомості


Після двомісячної паузи в Україні відновили роботу державні реєстри купівлі-продажу нерухомості. Це означає, що усі охочі знову можуть купувати й продавати квадратні метри.

 

Щоправда, поки лише там, де немає бойових дій. Про нюанси теперішнього ринку нерухомості розкаже Жанна Дутчак, інформує Побудовано з посиланням на Подробиці.

 

Ріелтор Юлія показує одну із квартир в Івано-Франківську. Каже: востаннє ось так показувала нерухомість клієнтам ще перед війною. Адже після нападу росії на Україну робота всіх державних і єдиних реєстрів була зупинена задля безпеки і захисту даних. Через це купувати чи продавати майно – ніхто не міг.

 

Важкі були два місяці, якась кількість колег навіть виїхала за кордон. Бо розуміли, що роботи по продажу нема. Оренда була, але кому як. Хтось займався, хтось не займався.

 

І ось державний реєстр речових прав нарешті запрацював. Цю квартиру в самісінькому центрі міста, переконані ріелтори, продадуть одну з перших. Її виставили на продаж ще до війни. Відтоді її вартість встигла зрости майже на 15 відсотків.

 

Юлія, ріелторка:

 

Зараз її ціна зросла. Це зв’язано із тим, що з’явилась велика кількість внутрішньо переселених осіб. І зріс попит конкретно на квартири такого типу. Людина може заїхати з речами і вже проживати.

 

Охочих придбати власні квадратні метри у Франківську – і до війни було багато, кажуть ріелтори. А тепер прогнозують справжній бум. Ринок нерухомості пожвавився, коли стало відомо про відкриття реєстрів.

 

Віктор Фордіяка, голова обласного відділення асоціації ріелторів України:

 

Сформувався відкладений попит на купівлю нерухомості в Івано-Франківську. Люди в очікуванні вже протягом останніх трьох-чотирьох тижнів на відкриття о цих реєстрів речових прав. Зараз має бути гаряча пора на вторинному ринку нерухомості. Уже третина ринку відновлена, і вона дуже динамічно зростає.

 

Зоряна Сопків, приватний нотаріус:

 

Ми зможемо проводити операції із нерухомим майном. Відповідно, оформляти купівлі продажу квартир, будинків, земельних ділянок, і нежитлових приміщень.Та можливість реєструвати надали не всім українським нотаріусам. Міністерство юстиції затвердило чіткий перелік. Відбирали тих, які у своїй практиці не мали огріхів. Окрім того, заявки приймали особисто – тобто доступ до персональних даних українських власників матимуть лише ті, хто фізично в області. На все Прикарпаття – таких нині лише п’ять.

 

Ігор Фріс, правознавець, народний депутат України:

 

Бути впевненими, що людина дійсно є, а не перебуває десь закордоном. І хтось від її імені може посвідчувати подібні правочини. Ми повинні були верифікувати, що людина дійсно жива і перебуває на робочому місті.

 

Наразі продати житло можна буде лише з рук у руки, тобто винятково від власника до власника. Довіреність зараз не працюватиме, нею можна скористатись лише для оформлення оренди житла.

 

Ігор Фріс, правознавець, народний депутат України:

 

Без різниці, коли ця довіреність посвідчувалась. Чи зараз чи набагато раніше. Сьогодні не працює в повній мірі реєстр актів цивільного стану. Тобто смерті не реєструються. Так як вони повинні реєструватися вчасно. Враховуючи це при посвідченні договору нотаріус не може бути впевнений, що довіритель є живим.

 

А ще, придбану нерухомість тепер не можна буде одразу перепродати, доведеться почекати щонайменше місяць. Запрацював державний реєстр речових прав поки лише в областях, де не ведуться бойові дії.

 

Наступним планують відкрити доступ до реєстру державного земельного кадастру, і демографічного реєстру.