Уряд анонсував програму пільгових кредитів на житло: хто і як зможе оформити позику


Уряд анонсував нову програму пільгових кредитів на житло. Оформити позику можна буде вже перед новим роком, обіцяють у Мінфіні. Щоправда, є певні обмеження для охочих скористатися “дешевою” іпотекою.

 

Про це пише ТСН.

 

Власне житло для маркетолога Катерини з мрії вже давно перетворилося на життєву потребу. Своїх грошей у жінки вистачає на перший внесок. Решту може покрити кредит від банку. Нині пільгові умови – 10% річних.

 

“Так, на перший рік дають пільговий кредит під 10%, до 20 років. Але з другого року вже додається 4% додатково до ставки, а ще додатково йде 1% – це страхові внески. Виходить 15% річних. На рік, приблизно, близько 50-60 тисяч переплати, крім вартості квартири”, – каже Катерина.

 

Що планують в уряді:

 

  • заступник міністра фінансів Василь Шкураков пояснює: вже від грудня в Україні запустять нову іпотечну програму. Кредити видаватимуть банки на 20 років під 7%. “Ця ставка не буде змінюватися протягом всього часу дії договору іпотечного кредиту. Громадянин не несе ризиків”, – пояснив чиновник;
  • перший внесок – до 20% як на вторинному ринку, так і в новобудові;
  • обов’язкова умова – об’єкт має бути вже введений в експлуатацію, а от купити на пільгових умовах житло зможе не кожен.

“Не буде такого, що людина має п’ять квартир, і ще й шосту в іпотеку взяла. Наше завдання, щоб це був той, хто справді потребує: чи то сім’я, чи то одинока людина”, – наголосив Шкураков.