У синагозі Івано-Франківська перейшли до внутрішніх ремонтних робіт. ФОТО


В 120-річній синагозі «Темпль» в Івано-Франківську закінчили зовнішні ремонтні роботи і перейшли до внутрішніх.

 

Про це редакції JewishNews повідомив Ігор Перельман, лідер місцевої єврейської громади.

 

 

Він розповів, що в даний момент закладаються діри, через які вода від опадів текла всередину приміщення.

 

Тобто в першу чергу обробляють аварійні ділянки. Ми планували завершити всі ці роботи до 1 вересня, але не вийшло, тому плануємо закінчити до 10, щоб завершити капітальний ремонт повністю до Рош а-Шана, розповів Ігор Перельман.

 


 

Історія

 

Темпель ‒ у перекладі з ідиш означає «святиня». Її вирішили побудувати у 1887 році члени юдейської спільноти прогресистів Олександр Віттель та Еліас Фішер. У той час більшість населення прикарпатських міст становили саме євреї. Одна частина євреїв виступала за активну участь в житті тієї країни, де живеш, за право на освіту тощо. Їх називали спілкою прогресу або реформістами. Проте більшість було ортодоксальних юдеїв, які ретельно дотримувалися всіх релігійних законів. Вони виступили проти реформ і заборонили прогресистам входити до синагог

 

Це спонукало прогресистів збудувати власний храм в Станиславові, сьогодні Івано-Франківськ. Віце-бургомістр Артур Німгін посприяв, щоб для будівництва виділили Рибну площу, де тоді й справді продавали рибу. Проект івано-франківської божниці створив відомий архітектор Вільгельм Штрясни, який побудував також синагоги у Відні й у Празі.

 

У червні 1895 року було закладено наріжний камінь синагоги за участі рабина Ісака Горовиця. Цікаво, що при цьому знайшли ще давнішу плиту з написом, що в 1670 році на цьому місці заснували християнський храм Введення. Проте це не завадило будівництву синагоги. Нарешті, 4 вересня 1899 року за присутності міських владців та юдейської громади відбулося урочисте відкриття синагоги.

 

У 20-х роках 20 століття її відреставрували, інтер'єр розписали новими фресками. Проте в роки Другої світової війни івано-франківський Темпель мало не згорів, був сильно поруйнований. А 17 листопада 1943 року біля руїн синагоги нацисти розстріляли 27 членів ОУН, ось чому тепер вулиця носить ім'я Страчених Націоналістів.

 

1954 року опустіле приміщення Темпелю перейшло в управління медінституту, який вирішив використати перший поверх колишнього храму як спортзал, а на другому поверсі влаштували лекторську залу та студентський клуб.

 

З приходом Незалежності будівлю вирішили передати спільноті ортодоксальних юдеїв. Проте на першому поверсі частину приміщень винаймають будівельний та меблевий магазини.

 

Архітектура синагоги

 

Кам'яна божниця споруджена у стилі неоренесанс, неабиякий вплив на його вигляд справив і мавританський стиль. Головна зала здатна вмістити до 300 вірян (це  тільки сидячих місць). Колись кути синагоги вінчали чотири башти куполами, прикрашені зірками Давида. При переобладнанні юдейського храму під клуб «мавританські» вежі демонтували.

 

Вхід в синагогу знаходився із західної сторони. У головній залі по периметру перебували спеціально відведені для жінок галереї. До речі, у східній частині синагоги збереглася апсида, де колись розміщувався ковчег в мавританському стилі. Іншими словами, це священний кіот або ж Арон Га-кодеш, де зберігають сувої Тори.