Цікава історія синагоги в Городенці. ФОТО


На Городенківщині є унікальна історична і туристична локація — Велика синагога.

 

Цікаву історію про цю споруду виклали на сторінці Cтежками Покуття "PINSEL.Return", пише Бліц-Інфо.

 

Євреї почали масово селитись у Городенці з 17 століття. Станом на 1765 рік у Городенці проживало 863 євреї, місто стало одним з важливих центрів зародження хасидизму.

 

У 1743 році граф Микола Потоцький виділив городенківським євреям місце під будівництво мурованої синагоги та ділянку для цвинтаря.

 

"Втім, синагога, яку ми бачимо сьогодні, постала на зламі 19-20 століття після кількох перебудов на місці старої синагоги. Раніше на цьому місці стояла дерев’яна споруда, яку російські війська спалили під час Першої світової війни у 1915 році. Вціліли лише стіни, на одній з яких була вміщена плита з вибитими на ній десяти заповідями. Тоді ж, за спробу врятувати священні книги, було затримано близько ста євреїв, а кожного десятого — вбито.

 

Свідченням цієї сумної події є пам’ятник, встановлений на єврейському цвинтарі у 1920 році. З приходом радянської влади на Галицькі землі у 1944 році релігійна політика зазнала дуже сильних змін, і з часом з синагоги зробили приміщення спортивної школи, добудувавши до неї приміщення спортивного призначення.

 

У липні 1993 року городенківські євреї з Ізраїлю встановили на стіні синагоги пам’ятну таблицю чотирма мовами (іврит, їдиш, українська та англійська), що засвідчує існування єврейської синагоги та вшановує жертв голокосту",- йдеться в дописі.