У середмісті Франківська з'явився патріотичний мурал із зображенням Григорія Сковороди


На одному з будинків у середмісті Івано-Франківська з'явився мурал, на якому зображені основні ідеї "філософії серця" Григорія Сковороди.

 

Про це кореспондентці Суспільного розповів автор, художник Роман Бончук.

 

За його словами, ідея створити такий мурал виникла під час круглого столу з представниками філософського клубу "Новий Акрополь". Він був присвячений до 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди.

 

Роман Бончук зобразив філософа, який ступає розгорнутою книгою. Поруч художник написав: "Духовна зброя сильніша за тілесну”.

 

Автор каже: "Ця цитата актуальна сьогодні. Для кожного вона буде нести конкретний меседж. І кожен буде вибудовувати свою систему цінностей і розуміння цієї фрази".

 

Роман Бончук розповідає: поставив перед собою завдання зобразити Сковороду, який іде поміж двох світів — земним і космічним, а також скеровує глядача до основних тем, які можна зустріти у творчості Григорія Сковороди: птахи як символ свободи, сонце як основне життєдайне джерело і дорога, яка іде через книгу — вибудовування життєвого шляху через пізнання.

 

"Земний — який його "ловив і не зміг зловити" і космічний — він ніс мудрість. Якщо приглядатися, то можна побачити на дереві пташок, які літають й утворюють форму серця", — пояснює Роман Бончук.

 

На його думку, якщо проаналізувати філософію Сковороди, то простежується основна ідея: людина мала б жити за покликом серця і за емпіричними знаннями, які надає серце через призму душі. Це — те, чого прагнув філософ.

 

"Але сюжетів набагато більше. Наприклад, пташки й метелики, які переносять нектар з квітів до сонця. Це — така трансверсія — перенесення знання з книжок в реальне життя", — каже автор муралу.

 

Згодом зображення доповнять QR-кодом. Люди, яких зацікавить саме концепція муралу, зможуть зчитати його й отримати роз'яснення, додає Роман Бончук.