У Мінрегіоні розповіли, як відбуватиметься реформа ДАБІ


До Мінрегіону надходять численні звернення від органів місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, фізичних та юридичних осіб, громадських об’єднань з проханням роз’яснити окремі положення постанов Кабінету Міністрів України від «Про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції та внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» та від 13.03.2020 №219 «Про оптимізацію органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду».

 

Про це повідомляє прес-служба Мінрегіону.

 

У повідомленні зазначається, що пунктом 3 постанови КМУ від 13.03.2020 №219 «Про оптимізацію органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду» було тимчасово зупинено дію постанови Кабінету Міністрів України від 23.05.2011 №553 «Про затвердження Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю» до початку виконання функцій і повноважень Державної інспекції містобудування України (ДІМУ).

 

Тому Мінрегіон пропонуватиме Уряду відновити дію постанови Кабінету Міністрів України №553, а також до утворення ДІМУ повернути повноваження Держархбудінспекції в частині державного архітектурно-будівельного нагляду.

 

Органи державного архітектурно-будівельного контролю, визначені статтею 7 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», продовжать здійснювати державний архітектурно-будівельний контроль до початку виконання функцій і повноважень Державної інспекції містобудування України.

 

Мінрегіон надав доручення Держархбудінспекції до 18.04.2020 звернутися до органів місцевого самоврядування, щодо надання інформації про потрібну кількість ключів доступу до Єдиного реєстру, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт і засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, відомостей про повернення на доопрацювання, відмову у видачі, скасування та анулювання зазначених документів.

 

Наразі Мінрегіон разом із заінтересованими органами, фахівцями в будівельній галузі опрацьовує питання та відповідні зміни до законодавства щодо надання органам місцевого самоврядування повноважень здійснення дозвільних процедур щодо об’єктів із значними наслідками (СС3), розташованих у межах населених пунктів.

 

У Мінрегіоні додали, що вже створена комісія з ліквідації ДАБІ та затверджений план заходів, пов’язаних з її ліквідацією, розроблений проект положення Державного агентства з технічного регулювання у містобудуванні України. Але у зв’язку з введенням в Україні карантину та обмежувальних заходів, процес ліквідації сповільнився.