У Франківську з'явився ще один мурал. ФОТО


В понеділок, 27-го травня відбулося відкриття нового муралу “Спільні межі”, який знаходиться на стіні будинку за адресою: вул. Івана Франка, 5.

 

Мурал створено громадською організацією "Три двори" спільно з арт-студією Kickit Art Studio за ініціативою мешканців будинку №5 на вулиці Івана Франка.

 

Проект реалізовано за фінансової підтримки ґрантової програми Urban Space 100 і програми "Малі Ґранти Теплого Міста", а також технічно-матеріальної допомоги студії VisArt Decor.

 

"Цим проектом ми хочемо підкреслити важливість спільноти і її силу в дії, можливість творення і реалізації задумів та проектів", – Богдан Близнюк, координатор ініціативної групи жителів будинку №5 на вулиці Івана Франка.

 

Команда сформувалась влітку 2017 року під час спільної роботи над проектом "Три двори" в рамках урбаністичного фестивалю "Сеанс міського сканування", на якому зібрались активісти, мешканці, митці, архітектори та урбаністи та спільно розробляли ідеї для покращення дворів у центральній частині міста.

 

В рамках фестивалю у дворі біля будинку №5 на вулиці Івана Франка було здійснене спільне прибирання території та обладнано маленький літній кінотеатр, де ввечері команда фестивалю та мешканці двору спільно перегляди фільми з урбаністичною тематикою.

 

З того часу активісти виношували, озвучували та обговорювали різні ідеї відновлення занедбаних дворів в центральній частині міста. Одна з таких ідей вилилась у проект, який передбачав створення муралу на стіні будинку за адресою: Франка 5, з попереднім вивченням думки жителів двору стосовно ескізу зображення.

 

Наприкінці 2018 року активісти заснували громадську організацію "Три двори" і виграли два гранти на загальну суму 55 882 грн від громадського ресторану Urban Space 100 (35 882 грн) і програми "Малі Ґранти Теплого Міста" (20 000 грн), додатково залучившись технічно-матеріальною підтримкою студії VisArt Decor.

 

Попри не дуже сприятливу погоду (дощі, грози), проект було успішно реалізовано у квітні-травні 2019 року.

 

"Основна мета проекту – привернути увагу містян до занедбаних дворів центральної частини міста та показати шляхи їхньої ревіталізації через міжсусідську партисипацію. Цей проект має одразу кілька нашарувань. По-перше, мурал не лише прикрасив стіну будинку, але й змінив вигляд усього двору – одного з найбільших прохідних дворів у центральній частині Івано-Франківська. По-друге, він сприяв залученості жителів двору до процесу його відновлення, адже ескіз малюнку було створений за їхньої участі. Ну і по-третє, цим проектом ми хочемо привернути увагу як громадськості, так і міської влади, до стану дворів у центральній частині міста", – Руслан Рудомський, голова ГО "Три двори", керівник проекту.

 

"Основною місією муралу є внесення у двір домашньої атмосфери і затишку. Композиція складається з патернів або пазлів, невеликих квадратів, які в сукупності формують загальну картину. Така структура муралу підкреслює спільність двору та важливість участі кожного мешканця у його подальшому творенні", – Віталій Грех, керівник арт-студії Kickit Art Studio, художній керівник проекту.