У Франківську на місці однієї з найстаріших аптек “виросте” 8-поверхівка


В Івано-Франківську набирає обертів дискусію стосовно новобудови, яка невдовзі з’явиться на місці однієї з найстаріших аптек міста, що знаходилася за адресою: вул. Вовчинецька 55, розповідає ПІК.

Наразі на ділянці вже проводяться активні будівельні роботи, про що свідчить інформація на сайті забудівника.

1 8 scaled

Водночас у соцмережі розпочалися жваві суперечки стосовно майбутньої «висотки» бізнес-класу, зокрема, щодо питань містобудівного характеру, такі як: висотність, співпраця з існуючими будівлями, та робота з середовищем.

«Вісім поверхів без жодних зміщень верхніх поверхів вглиб це багато, а враховуючи оточуюче середовище вже занадто. Одноповерховий будинок зліва буквально розчавлений об’ємом новобудови. Можна згадати, що через дорогу знаходиться модерністична 9-ти поверхівка, проте посаджена вона в глибині вулиці», – написав у своєму дописі Serhii Kablak.

За словами дописувача, на «рендерах чітко видно поступове зміщення відносно будинку справа на 2м, що змінює лінію забудови задану сусіднім будинком і давить своєю висотністю ще більше».

«Через невдале вертикальне планування при вході утворилась сходинка, котра з’їсть приблизно метр тротуару, а родзинкою стане паралельний паркінг на 2-3 автомобілі, що в деяких місцях звужує його до 1 метра. Про заїзд, який розділяє тротуар, вже й говорити не гоже», – наголошує автор допису.

2 9

Аптека пані Білобрам

Ще донедавна на вул. Вовчинецькій, 55 знаходився невеликий будиночок, у якому колись працював цікавий заклад – одна з найстаріших аптек міста.

На думку краєзнавця Івана Бондарева, початки історії цієї аптеки сягають 1916 року. За Польщі вона належала магістру фармації Баннеру, який здавав її в оренду Адольфу Ландесу. Після них аптеку очолила Любов Білобрам (1908–2005), яка стала першою в історії міста українкою з фармацевтичною освітою.

budivlya kolyshnoyi apteky l. bilobram. dzherelo gazeta reporter.
Будівля колишньої аптеки Л. Білобрам. Джерело – газета “Репортер”.

З краєзнавчої літератури історик Олена Бучик дізналася, що пані Білобрам була ще й відомою громадською діячкою, активною учасницею Союзу українок. Любов Білобрам закінчила Станиславівську гімназію і фармацевтичний факультет Познанського університету. Спочатку працювала фармацевтом у с. Борині на Львівщині, потім у Станиславові.

Батько Любові, Корнило, був гімназійним професором, а матір – донькою священника. Її сестра Надія працювала керівницею пункту зв’язку Станиславівського обласного проводу ОУН, пізніше загинула від рук енкаведистів у Дем’яновому Лазі. Брата Осипа, який був учасником проводу ОУН на Львівщині, у 1942 році розстріляли гестапівці. Любов та її матір Ольгу теж арештували, але їх врятували від загибелі Осипові друзі, обмінявши на двох упійманих німецьких офіцерів.

У 1944 році Любов Білобрам виїхала зі Станиславова і повернулася до міста лише у 1957 році. За допомогою друзів влаштувалася аптекарем і працювала до 1986 року. У період національного піднесення пані Білобрам брала активну участь у відродженні Союзу українок та інших патріотичних товариств.

Звідки “ноги ростуть”?

Івано-Франківська міська рада затвердила детальний план території для будівництва багатоквартирного житлового будинку з приміщеннями громадського призначення на вул. Вовчинецькій, 51-55  у травні 2018 року. 

У додатку до рішення була прикріплена графічна частина ДПТ, який правда називається детальним планом території для багатоквартирної житлової забудови з приміщеннями громадського призначення в межах вулиць Вовчинецької – Кобилянської – Романа Купчинська, писав свого часу сайті “Побудовано”.

Vov 55 scaled

Проект передбачав будівництво одного 9-поверхового житлового будинку на 56 квартир. У графічній частині ДПТ показано візуальний вигляд майбутньої висотки. Площа забудови невелика, всього 698,2 м кв. Видно, що будинок просто затиснутий між вже існуючими будівлями.

Vov dpt

За даними кадастрової карти, в районі майбутньої забудови знаходиться кілька земельних ділянок. За адресою вул. Вовчинецька, 51 знаходиться ділянка площею 0,0278 га із цільовим призначенням «для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови».

02 1

У 2015 році ділянку орендувало ТОВ «Форвард групп ЛТД», терміном на 10 років, для обслуговування приміщення магазину. Згодом до Івано-Франківського міського суду від фізичної особи надійшов позов про визнання незаконним та скасування договору оренди земельної ділянки, укладеного між Івано-Франківською міською радою та ТОВ «Форвард групп ЛТД». У березні 2018 року суд зобов’язав ТОВ «Форвард групп ЛТД» утримуватися від використання та здійснювати будь-які будівельні роботи на земельній ділянці по вул. Вовчинецька, 51. Більше того, ухвала суду не була оскаржена.

Ще одна земельна ділянка площею 0,0813 га знаходиться по вул. Вовчинецька, 55, із цільовим призначенням “для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку”. Ділянку орендувало дочірнє підприємство «Фармація» товариства з обмеженою відповідальністю «Іва-Фарм».

222 8

Вже навесні 2017 року ДП «Фармація» та ТОВ «Іва-Фарм» звернулися до департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини за дозволом на розробку детального плану території, для будівництва групи багатоквартирних житлових будинків з приміщеннями громадського призначення у межах вулиць Вовчинецької – Коцюбинського – Тарнавського – Романа Купчинського.

Поданий у звернені кадастровий номер земельної ділянки співпадає із ділянкою на вулиці Вовчинецькій, 55, яку фірма орендувала раніше. Більше того, це звернення розглядалося у березні на засіданні постійної депутатської комісії з питань містобудування та земельних відносин. Хоча ще січні, за рішенням міської ради, підприємству відмовлено у користуванні землею.

farm

Згодом підприємство звернулося до суду із вимогою визнати недійсним рішення міськради від 20 січня 2017 року, яким ДП “Фармація” ТзОВ “Іва-Фарм” відмовлено у поновленні договору оренди землі площею 0,0813га по вулиці Вовчинецькій, 55.

У травні 2017 року Господарський суд Івано-Франківської області задовольним позов підприємства «Фармація» та постановив визнати рішення міської ради недійсним, договір оренди землі поновити.

111222