У Франківську для легкоатлетів будують стадіон за 33 мільйони

На стадіоні Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу від початку навчального року ніхто не тренується. Територія огороджена, її охороняють, повсюди стоять великі чорні бочки, а замість футбольного поля – величезна пісочниця.  

Ремонт стадіону курує проректор ІФНТУНГ Олег Мандрик. Каже, спочатку вони спільно з управлінням спорту Івано-Франківської ОДА писали проект у Державний фонд регіонального розвитку, який і виділив кошти на ремонт, пише Репортер. 

  

Тендер виграло дніпровське ТОВ «Міленіум Спорт», воно запропонувало найнижчу ціну капремонту – 32,8 млн грн, договір підписали 11 червня.

 

«В Україні таких стадіонів дуже мало, навіть у Києві і Львові немає, – каже Мандрик. – Ремонтуємо давно, а закінчити остаточно плануємо наступного року. На оновленому стадіоні тренуватимуться не лише студенти, будемо готувати і олімпійський резерв – це основна мета. Крім них, будемо допомагати атовцям – наш університет перекваліфіковує усіх охочих, на наших курсах вони здобувають різні спеціальності. От на нашій базі й хочемо їх оздоровити, у нас єдиний в області постійно діючий басейн, який обігрівається сонячними колекторами, тепер буде і сучасний стадіон».

 

За словами Олега Мандрика, стадіон за такі кошти – це дуже дорого, тому й хочуть, аби там мали змогу займатися всі охочі.

 

Начальник управління спорту франківської ОДА Орест Оклієвич каже, обрали стадіон ІФНТУНГ, бо той відповідає усім нормам олімпійської підготовки. Після ремонту він мусить бути центром розвитку студентського спорту на Прикарпатті й навіть на Західній Україні, вважає чиновник.

  

«Єдиний мінус – стадіон мав бути готовий ще в серпні, але з певних причин реконструкцію продовжують, мають завершити до кінця жовтня», – говорить Орест Оклієвич.

 

За словами президента федерації легкої атлетики Івано-Франківської області Віталія Матешка, зараз в Україні є лише три сертифіковані легкоатлетичні стадіони: у Кропивницькому, в Бахмуті (Донецька область) і в Луцьку. Був ще один у Києві, але він втратив сертифікацію, бо, каже Матешко, там не було розминочного поля, а це – один з необхідних елементів.

 

Зараз паралельно у п’ятьох містах України будують схожі стадіони, за великим рахунком, хто перший зробить – той і матиме найбільше шансів проводити в себе чемпіонати, говорить він.  

 

«За часи незалежності кожного разу в складі олімпійської збірної України були легкоатлети з Прикарпаття, і це тільки у цьому виді спорту, – розповідає Віталій Матешко. – А в нашій області на сьогодні немає жодного сучасного стадіону, який відповідав би стандартам. Стадіон ІФНТУНГ може стати таким, планується, що він отримає третю категорію ІААF (Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій), на ньому можна буде проводити, окрім обласних, національні та деякі міжнародні змагання».

 

Як каже Матешко, це дасть змогу легкоатлетам тренуватися на сучасному покритті, бо коли прикарпатці їдуть на національні змагання – їм важко адаптуватися і показувати хороші результати. 

 

«Це так, ніби ви ніколи не ходили на підборах – буде складно й потрібно звикнути, – пояснює президент федерації. – Коли тренуєшся на сучасному покритті – відчуваєш цю доріжку, а це дуже важливо – і в стрибках, і в метан­ні, і в біговій програмі. Треба тренуватися в таких умовах, у яких будеш змагатися». 

 

За словами Віталія Матешка, на оновленому стадіоні буде вісім бігових доріжок, сектори для стрибків і легкоатлетичних метань, а також майданчик для розминки.

 

«Зараз наші легкоатлети, а на Прикарпатті є 10-12 атлетів, які входять у збірну України, тренуються в різних місцях, – говорить Матешко. – Є в нас стадіон ОДЮСШ на Шухевича, 21, там гумове покриття. А те, що роблять на стадіоні ІФНТУНГ, – залите, поліуретанове. Є стадіон у Калуші з таким покриттям, але він не стандартний, не сертифікований – там лише кілька доріжок і неправильно виміряний радіус. Він вважається тренувальним, але зараз саме там ми проводимо чемпіонати області. До цього тренувалися на тому ж стадіоні ­ІФНТУНГ, на гумовому покритті».

  

За словами президента обласної федерації легкої атлетики, якщо роботи завершать ще до холоду і дощів, то вже наступної весни Прикарпаття матиме щонайменше один-два чемпіонати України в певних вікових категоріях.

 

«Маю надію, що після цього такі стадіо­ни будуть з’являтися і в Коломиї, Калуші, Долині, бо йде така тенденція», – каже Віталій Матешко.