У ДПС кажуть, що лише 3% прикарпатських рієлторів відзвітували про здане в оренду житло


Війна, розв’язана росією, змусила багатьох людей покинути власні домівки та шукати прихисток в тилових областях країни, що створило певний бум на ринку нерухомості, особливо у сфері посередницьких послуг з надання житла в оренду.

 

Рієлторам додався добрий шмат роботи, а їхні доходи прогнозовано мали б зростати. Проте, чи збільшилася сплата податків від даного виду діяльності та яких норм податкового законодавства повинні дотримуватися надавачі таких послуг, спілкувалися фахівці Головного управління ДПС в Івано-Франківській області з місцевими рієлторами, зокрема із представниками Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України.

 

На Прикарпатті налічується 769 суб’єктів господарювання, які займаються посередницькими послугами у сфері нерухомості. Серед них половина – це юридичні особи, відповідно решта – фізичні особи-підприємці. Проте, незалежно від обраної системи оподаткування, кожен з них повинен працювати в правовому полі та дотримуватися норм податкової дисципліни, резонно зауважила заступниця начальника ГУ ДПС в Івано-Франківській області Наталія Зікрата.

 

Зокрема, рієлтори-ФОПи повинні вчасно подати декларацію, а також відобразити в ній реальні доходи, а не «нулі». Трапляється, продовжує посадовиця, що відображені доходи в декларації є меншими за витрати, понесені на фонд оплати праці та інші витрати пов’язані з діяльністю, що справедливо викликає сумніви в контролюючих органів, щодо прозорості діяльності цього суб’єкта господарювання.

 

Ще однією обов’язковою звітністю рієлторів є подання інформації про укладені за їх посередництва цивільно-правові угоди про оренду нерухомості до контролюючого органу за формою, затвердженою наказом Мінфіну № 497 (пп. 170.1.6 ст. Податкового кодексу України).

 

 

“Проте, на жаль, більшість рієлторів дану вимогу закону ігнорують, забуваючи при цьому, що недотримання даної норми передбачає адміністративну відповідальність. Так, впродовж 2022 року таку інформацію подали лише 28 суб’єктів господарювання, що становить трохи більше 3% загальної їх кількості”, – йдеться в повідомленні.

 

Така “забудькуватість” рієлторів, стверджує начальник управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС в області Михайло Князевич, призводить до втрат бюджету, і насамперед місцевого. Адже саме подання згаданої інформації, окреслює коло фізичних осіб – орендодавців, які за наслідками звітного року мали б подати декларацію про доходи та майновий стан і сплатити відповідні податки – 18% ПДФО та 1,5% військового збору.

 

Також учасникам зустрічі нагадали, що у випадку надання посередницьких послуг нерезидентам, саме рієлтори виступатимуть податковими агентами.

 

«Принагідно хочу зауважити, що громадяни, які здають нерухомість в оренду, мають обов’язок подати декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня та сплатити відповідні податки. Це передбачено не лише Податковим кодексом, а й Конституцією України. В даному питанні надіємось і на співпрацю з рієлторами, які при посвідченні договорів інформували б своїх клієнтів, що рієлтори зобов’язані подати інформацію до податкової служби про здійснений правочин і відповідно у орендодавців виникатиме обов’язок сплати податків», – наголошує Михайло Князевич.

 

Водночас, зазначає Наталія Зікрата, є багато свідомих громадян, які добровільно декларують свої доходи від здачі майна в оренду та сплачують податки. Таких декларантів на сьогодні уже є 85 і ними задекларовано 3,5 мільйони гривень доходу. Із зазначеної суми сплачено 682,5 тисячі податків і зборів. Багато з них користувались послугами рієлторів, однак інформації від останніх до податкової не надходило. Також податкова отримує інформацію про факти оренди житла від інших громадян, зазвичай це сусіди або самі орендарі, адже багато з них ВПО, які претендують на податкову знижку за найм житла.

 

Актуальним під час заходу було також питання обов’язкового застосування рієлторами касових апаратів. Зокрема, заступник начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС Ігор Кравець зазначив, що юридичні особи та фізичні особи-підприємці 2,3,4 груп, які отримують готівкові кошти за надані послуги чи реалізований товар, з 1 січня 2022 року зобов’язані застосовувати РРО чи ПРРО, а також забезпечити можливість покупцям розрахуватись банківською карткою через платіжний термінал.

 

Також посадовець інформував і про відповідальність суб’єктів господарювання за незастосування РРО чи ПРРО під час проведення розрахункових операцій. А це штраф у розмірі 100% вартості реалізованих товарів чи послуг за перше порушення та при повторному – 150%.

 

“Податкова служба завжди відкрита для платника податків та готова до надання консультаційної та інформаційної підтримки кожного з них. Проте, вибір завжди залишається за платником – працювати в правовому полі, сплачувати сумлінно податки та тим самим підтримувати державу у нелегкій боротьбі з ворогом, або ж порушувати закон та як наслідок сплачувати штрафи й втратити ділову репутацію. На мою думку, працювати чесно – дешевше”, – завершила зустріч заступниця начальника ГУ ДПС в області Наталія Зікрата.