Ціни у котеджних містечках Прикарпаття стрімко пішли догори


Середня вартість 1 кв.м у котеджних містечках Івано-Франківської області станом на 1 серпня 2022 року за даними консалтингової компанії «РеалЕкспо» та порталу заміської нерухомості www.zagorodna.com становила 51 732 грн., що на 28 053 грн. більше, ніж у січні.

 

Зростання ціни в гривнях з початку року склало 118%.

 

Таке неймовірне зростання пов'язане зі зростанням курсу долара та підвищеним інтересом покупців до придбання нерухомості у найчистішому та найбезпечнішому місці України.

 

Ще одна проблема - помилка у вартості в деяких містечках у базі даних. Реальне зростання цін за мінусом долара, що зріс на 51% протягом півріччя, дорівнює 67%.

 

Лідером зі зростання вартості став Надвірнянський район (Поляниця, Татарів, Яблуниця) – +66%. Натомість в Івано-Франківську ціна квадратного метра з січня по серпень зросла на 39,46%.

 

Мінімальна вартість 1 кв.м – 17 529 грн. у таунхаусах Noble House, що будуються у с. Крихівці Тисменицького району.

 

Максимальна вартість 1 кв.м -153154 грн. у побудованому котеджному містечку Skogur, розташованому у с. Яблуниця Надвірнянського району.

 

Станом на 01/08/2022 вона виглядала так:

 

таунхаус – 22647 грн.;

дуплекс – 41 902 грн.;

котедж - 78209 грн.

 

"Квадрат" у котеджах дорожче на 86,6%, ніж квадратний метр у дуплексах. А квадратний метр у дуплексах дорожчий на 85%, ніж у таунхаусах.

 

Середня вартість квадратного метра у котеджних містечках Івано-Франківської області змінювалася залежно від стану будівництва. Станом на 01/08/2022 вона виглядала так: споруджувані – 40753 грн.; збудовані–74222 грн.

 

Середня вартість «квадрату» в побудованих містечках дорожча на 82%, ніж у містечках, що будуються. 

 

На зростання цін у котеджних містечках Івано-Франківської області впливає: відсутність платоспроможного попиту; відсутність покупців-інвесторів; зростання курсу долара; зростання вартості будівельних матеріалів та подорожчання логістики; подорожчання палива; міграційні процеси; дефіцит робочої сили; непрогнозованість війни; важка економічна ситуація та інфляція; відсутність кредитування забудовників; знищення механізму розстрочки.

 

Вартість «квадрату» залежить від розташування: чим ближче до кордону обласного центру, тим вартість дорожча; від типу нерухомості: у таунхаусах «квадрат» - дешевше, у котеджах – дорожче; від стану будівництва: у побудованих містечках вартість «квадрату» вища, ніж у містечках, що будуються.