Ціни на вторинному ринку на заході країни виросли: скільки в середньому вартує квартира в Івано-Франківську


За останні пів року ціни на вторинному ринку впали на сході та у центрі Україн, а виросли — на заході. 

 

Про це йдеться в аналітиці ЛУН.

 

Так, однокімнатна квартира в Запоріжжі на вторинці коштує в середньому 19 000 доларів, тоді як у Львові втричі дорожче — 62 000 доларів.

 

Водночас у середньому однокімнатна квартира в Івано-Франківську на вторинному ринку обійдеться у 36 тисяч доларів. За пів року ціна зросла на 2 500 доларів.

 

 

Водночас двокімнатні квартири в Івано-Франківську подорожчали до 51 000 доларів, що на 3 100 доларів більше. 

 

Вартість трикімнатних квартир за пів року зросла до 66 000 доларів, що на 2 700 доларів більше.

 

Найдорожчим містом по вартості однокімнатних квартир на вторинці є Львів — вартість в серпні становить 62 тисячі доларів. А от дво- і трикімнатні у Києві дорожчі. Двокімнатна у Львові — 89 тисяч доларів, тоді як у Києві — 90 тисяч доларів,  трикімнатна — 110 тисяч доларів та 130 тисяч доларів відповідно. 

 

Наступну сходинку у рейтингу посідає Ужгород, де вартість становить 55 000 доларів в середньому, і виросла на 2 200 доларів за останні пів року. 

 

Четверте місце розділяють між собою Чернівці, Вінниця та Луцьк, однокімнатна квартира в цих обласних центрах коштує в середньому 46-45 тисяч доларів. 

 

За 40 тисяч доларів в середньому можна купити квартиру в Рівному та Черкасах. 

 

Майже однаково на сьогодні коштують квартири в Житомирі та Одесі — 39 тисяч та 38 тисяч доларів відповідно. Вартість однокімнатних квартир в цих містах за останні пів року трошки впала — на 780 доларів в середньому в Житомирі та на 2 300 доларів в Одесі. 

 

Далі в рейтингу — Тернопіль, де за однокімнатну квартиру потрібно заплатити 37 тисяч доларів, Івано-Франківськ та Полтава — 36 тисяч доларів, а також Хмельницький — 35 тисяч доларів.

 

Однокімнатна квартира в Дніпрі в серпні в середньому коштує 32 тисяч доларів, проте за останній пів року її вартість впала на 5 800 доларів, і це найбільше зниження ціни по всій Україні. Більше того вартість трикімнатних тут впала на цілих 10 000 доларів в середньому.

 

Девʼяте місце в рейтингу вартості квартир на вторинці посідає Чернігів, тут однокімнатну квартиру можна придбати в середньому за 31 тисячц доларів, а в Кропивницькому за 27 тисяч доларів. 

 

Квартири в Сумах сьогодні дорожчі ніж в Харкові в середніх своїх показниках: однокімнатна в Сумах в серпні 22 тисячі доларів (за останні пів року вартість впала на 3 100 доларів), і 21 тисячу доларів в Харкові (що на 4 000 доларів менше ніж пів року тому). 

 

Однокімнатна в Миколаєві коштує 21 тисячу доларів, а в Запоріжжі 19 тисяч доларів.

 

"Ціни на вторинці планомірно і поступово ростуть в західних регіонах України, і такими ж темпами знижуються в східних та центральних. Це напряму пов'язано з наближеністю до зони бойових дій та подіями, які розгортаються на фронті", — зазначили фахівці.